1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Tobruk Hükümetinden Sudan'a Suçlama
Tobruk Hükümetinden Sudan'a Suçlama

Tobruk Hükümetinden Sudan'a Suçlama

Libya'nın Tobruk kentinde kurulan "Temsilciler Meclisi" Sudan yönetimini Libya'nın içişlerine karışmakla suçladı.

08 Eylül 2014 Pazartesi 16:44A+A-

Libya'da emekli General Halife Hafter'in geçen Mayıs ayında ülkedeki darbe girişiminin ardından, Sudan'ın darbe karşıtı güçlere silah yardımı yaptığına dair iddiaların gündeme gelmesi üzerine Libya'nın Tobruk kentinde kurulan "Temsilciler Meclisi" Sudan yönetimini Libya'nın içişlerine karışmakla itham etti.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi tarafından Abdullah es-Seni başkanlığında kurulan "geçici hükümet"ten yapılan yazılı açıklamada, Sudan'a ait bir kargo uçağının başkent Trablus'ta faaliyetlerine devam eden Milli Genel Kongre'ye (MGK) bağlı merkezi hükümet güçlerini silahlandırdığını iddia ederek, "Sudan'ı Libya'nın içişlerine karşımakla" suçlandı.

Sudan Dışişleri Bakanı Sözcüsü Yusuf el-Kordofani, Libya'daki gruplara eşit mesafede durduklarını açıklayarak çatışmaların son bulması için arabulucu olabileceklerini söyledi.

Sözcü Kordofani, Libya'nın silah taşıdığını iddia ettiği uçağın iki ülke arasındaki askeri işbirliği ve görev kapsamında Libya'ya giden ve normal iniş yapan bir uçak olduğunu sözlerine ekledi.

Libya'daki son olaylarda hayatını kaybeden Sudanlıların sayısı 200'e ulaşırken, Libya'da yerleşik bir çok Sudanlı tahliye edilmeyi bekliyor. Son 4 aydan bu yana Sudan'ın zaman zaman Libya'daki gruplara silah yardımı yaptığı iddia ediliyor. Sudan ise silah yardımı iddialarını kabul etmiyor ve iki ülke arasında bulunan 383 kilometrelik sınırda tam güvenliği sağladığını savunuyor.

Libya fiilen ikiye bölündü

Libya'nın geçici meclisi Milli Genel Kongre'den (MGK) ayrılan bazı milletvekilleri başkent Trablus'tan ayrılıp, ülkenin doğusundaki Tobruk kentinde Temsilciler Meclisi adı altında çalışmalara başlamıştı.

Geçen hafta istifasını sunan geçici Başbakan Abdullah es-Seni'nin ise MGK'dan ayrılarak Tobruk'ta Temsilciler Meclisini kuran milletvekilleri tarafından yeniden hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Trablus'ta ise MGK'nın görevlendirdiği Ömer el-Hasi hükümeti de 2 Eylül'de MGK'dan güven oyu almıştı.

Libya'da Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaşa başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata merkezli devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus merkezi yönetimi tarafından engellenmiş, ülkedeki silahlı güçler Trablus merkezli MGK'nın desteklediği Fecr Kuvvetleri ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin desteklediği Hafter'e bağlı milisler şeklinde ikiye bölünmüştü.

MGK, darbe girişimini Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri yönetimlerinin desteklediğini ileri sürerken Hafter'i destekleyen Temsilciler Meclisi, Fecr kuvvetlerini Sudan ve Katar'ın desteklediğini iddia ediyor.

AA

Etiketler : , , , , ,

HABERE YORUM KAT