1. HABERLER

  2. HABER

  3. TMMOB’dan Bir İşgüzarlık da Kayseri'de
TMMOB’dan Bir İşgüzarlık da Kayseride

TMMOB’dan Bir İşgüzarlık da Kayseri'de

Canbulut'un, Gıda Mühendisleri Odası'na yaptığı üyelik başvurusu başörtülü olduğu için kabul edilmedi.

08 Ocak 2013 Salı 15:09A+A-

Kayseri'de Gıda Mühendisi Alime Büşra Nur Sarıoğlu Canbulut, başörtülü olduğu için Gıda Mühendisleri Odası'na yaptığı üyelik başvurusunun kabul edilmediğini öne sürerek yöneticiler aleyhine 25 liralık tazminat davası açtı.

Canbulut, Cumhuriyet Meydanı'nda avukatı Seyit Ali Yüzgeç ve Mimarlar ve Mühendisler Grubu Kayseri Şube Başkanı Celal Dündar Selçuk ile birlikte basın açıklaması yaptı.

21 Aralık 2012 tarihinde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası'na üyelik başvurusu yaptığını belirten Canbulut, ekte sunduğu fotoğrafların başörtülü olması dolayısıyla başvurusunun kabul edilmediğini iddia etti.

Dünya görüşü, yaşam tarzı, kıyafet şekli, bedensel engeli gibi farklılıklardan ötürü insanların haklarından mahrum bırakılmalarının bir insanlık suçu olduğunu belirten Canbulut, şunları kaydetti:

'Bir kadının 5 sene okuyarak hak ettiği diplomasını sadece örtülü olduğu için kullanamaması, kadına yapılan manevi şiddetin en büyüğü olan ayrımcılık, kadınları sosyo ekonomik hayattan mahrum bırakmak ve çağdaşlık yolunda atılmış en yanlış adımdır. Bir fabrikada çalışma esnasında bone takmak suretiyle baş örtüsünü zorunlu kabul eden meslek grubunun imza yetkisini yine baş örtüsünden dolayı kabul etmemesi oldukça ironiktir. Daha demokratik  ve daha adaletli bir Türkiye Cumhuriyeti için, Gıda Mühendisleri Odası'na 25 liralık maddi ve manevi tazminat davası açmış bulunmaktayım. Temennim daha çok saygılı ve daha az şekilci bir Türkiye Cumhuriyetidir.'

Canbulut'un avukatı Seyit Ali Yüzgeç de, bir gıda mühendisinin inancının gereğini yerine getirdiği için mesleğinin gereği olan hak ve imkanlardan mahrum edilmesinin, eşitlik ilkesine aykırılığın açık bir göstergesi olduğunu söyledi.

Gıda Mühendisleri Odası hakkında suç duyurusunda bulunarak bir başörtüsü alabilecek miktar olan 25 liralık tazminat davası açtıklarını belirten Yüzgeç, 'Dava sonunda alınacak 25 lira, baş örtüsü alınarak değerlendirilecektir' dedi.

Yönetim Kurulu Başkanı Ataman'ın açıklaması

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman da yaptığı yazılı açıklamada, odanın başörtülü fotoğrafla işlem yapmadığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

'Ancak bu uygulamayı tek başına, keyfi ve dayanaksız olarak değil, yasaların belirlediği zorunluluklar nedeniyle yapmaktadır. TMMOB ve odalarında var olan bu uygulamanın hukuki dayanağını Danıştay 8. Dairesi'nin kararı, Danıştay İdari Dava Daireleri kararı ve Anayasa Mahkemesi kararı oluşturmaktadır.

Söz konusu kararlar bizzat odaların başörtülü fotoğrafla işlem yapmamasının yerindeliği ile ilgili bağlayıcı kararlardır. Odamız yorumu olarak sunulan ifadeler bu kararlardan bire bir alınan ve uygulamamızın gerekçesi olarak üyelerimize aktarılan karar hükümlerdir. Söz konusu kararlara uygun fotoğraf veren tüm meslektaşlarımız, başörtüsü taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın odamıza üye olmakta, komisyonlarımızda, çalışmalarımızda ve toplantılarımızda tercih ettikleri kılık ve kıyafetlerle yer almaktadırlar.'

AA

HABERE YORUM KAT