1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Tikrit'te IŞİD'e Karşı Savaşta İran'ın Etkisi
Tikrit'te IŞİD'e Karşı Savaşta İran'ın Etkisi

Tikrit'te IŞİD'e Karşı Savaşta İran'ın Etkisi

Irak güçleri ve Şii milisler Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in elindeki Tikrit şehrini almak için bastırdıkça, İran'ın saldırıdaki rolü giderek daha net hale geliyor.

04 Mart 2015 Çarşamba 14:23A+A-

Irak'ta bulunan Şii milis kaynakları İran'ın Devrim Muhafızları'ndan Kudüs gücünün komutanı olan General Kasım Süleymani'nin operasyonun yönetilmesinde şahsi olarak rol oynadığını doğruladı.

Bağdat'ın 150 kilometre kuzeyinde yer alan Tikrit sekiz aydan fazla bir süredir IŞİD'in elinde. Pazar günü Irak Başbakanı Haydar el Abadi tarafından kenti geri almak için bir saldırı başlatıldığını açıkladı.

Irak güçleri ve kendilerine Haşid Şaabi (Halk Seferberliği) ismini veren Şii milis grubu birçok yönden Tikrit'e saldırıyor.

Sahada bulunan kaynakların BBC Farsça servisine verdiği bilgilere göre bir dizi Devrim Muhafızları subayı operasyon resmi olarak başlamadan önce komutanlık düzeyinde olaya dahil oldu.

İran'ın resmi makamları henüz bu durumu doğrulamadı ancak Devrim Muhafızlarına yakınlığı ile bilinen İran'ın Fars haber ajansı Süleymani'nin operasyondaki rolüne ilişkin olarak geniş haberler geçti.

Hatta Süleymani'yi Iraklı komutanların ve subayların arasında gösteren fotoğraflar yayınladılar. Ajans, fotoğrafların Tikrit civarında çekildiğini bildirdi.

Haşid Şaabi isimli grubun içinde bulunan gruplardan bir tanesi Saraya el Horasani (Horasan Tugayları). Bu grup İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney'e bağlı olduklarını söylüyor.

Bu tugayın komutanlarından biri BBC Farsça servisine General Süleymani'nin emri altındaki İranlı güçlerin Iraklı Şii güçleri operasyon başlamadan uzun bir süre önceden bu yana eğittiğini ve moral olarak hazırladıklarını söylüyor.

İranlı güçler IŞİD'in elindeki Emirli'yi almak için Şii ve Kürt ulusalcılarla açıkça ortak operasyon yürütüyor.

Emirli'deki saldırı sırasında BBC Farsça servisi İran tarafından milis güçlerine gönderilen silah ve mühimmata ulaşabildi.

HABERE YORUM KAT