1. HABERLER

  2. HABER

  3. Teşebbüse Hapis Darbeye Tahliye
Teşebbüse Hapis Darbeye Tahliye

Teşebbüse Hapis Darbeye Tahliye

Darbeye teşebbüs edenler Ergenekon ve Balyoz davalarında tutuklu yargılandıktan sonra hapis cezasına çarptırılırken, 28 Şubat sanıkları peş peşe tahliye edildi.

19 Kasım 2013 Salı 05:42A+A-

MUSTAFA SAİT ÖZKAN / YENİ ŞAFAK

28 Şubat döneminde brifingli hakimler tarafından yargılanan ve cezaevlerine atılan yüzlerce insan adaletin tecelli etmesini beklerken aynı dönemde yargılanıp dosyaları Yargıtay'da bekleyen pek çok kişi de cezalarının onanması nedeniyle cezaevlerine atılıyor. Onlarca subay Ergenekon ve Balyoz davalarında darbeye teşebbüsten ceza alırken 28 Şubat darbesini gerçekleştiren isimlerin tahliye edilmesi ise kafalarda soru işareti oluşturuyor. Sivil Toplum Kuruluşları ve hukukçular, darbe ortamındaki yargılamaların onanmasına tepki gösterirken, 28 Şubat yargı kararlarının bir an önce iptal edilmesi gerektiğini kaydetti.

SON ÖRNEK NURETTİN KAYAN

28 Şubat sürecinde örgüt lideri olmakla suçlanan ağabeyi Ramazan Kayan'a yardım ve yataklıkla suçlanan Nurettin Kayan'ın 3 yıl 9 aylık hapis cezasının Yargıtay'ca onanması üzerine üzerine 15 Kasım Cuma akşamı yakalanarak cezaevine konulması 28 Şubat mağduriyetinin son örneği oldu. Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Beyhan, Nurettin Kayan'ın cezaevine konulmasının ailesini, akrabalarını, akl-ı selim ve vicdan sahibi olan herkesi üzdüğünü 28 Şubat darbecilerinin çıkarılan mahkemelerde grup grup tahliye edildiği bir zamanda, haksızca yargılanıp suçlananların cezaevlerinde olduğunu söyledi.

DARBE KARARLARI İPTAL EDİLSİN

Darbe mahkemelerinin verdiği siyasi kararlarının iptal edilmesini ve yeniden yargı yolu açılmasının gerektiğini söyleyen Beyhan, 'Biz, haksızlığa uğratılanlardan özür dilenmesini, maddi-manevi mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyoruz. 28 Şubat darbecilerinin yargılandığı şu günlerde, Nurettin Kayan hakkında verilen ceza, halkımızın vicdanını derinden yaralamış, adalete olan güvenini sarsmıştır' dedi.

Kararlar ABD'de mi hazırlandı?

Müşteki avukatı İsmail Aydos, Erbakan ile son günlerini birlikte geçirdiklerini belirterek '28 Şubat kararlarının zorla imzalatıldığını kendisinden kaç defa duymuşumdur' dedi. Kılıç, bunun üzerine, 'Asla. Erbakan'ı ben de çok iyi tanırım. Zorla imzalamaz, neden imzalasın koca profesör?' diye konuştu. Kılıç, avukat Aydos'un, 'Erbakan hocamın ağzından dinledim, bu 18 madde ABD'de hazırlanmış' dedi.

Başımıza gelebilir

Toplumsal barışın sağlanması için ülkedeki tüm kesimleri dikkate alınması gerektiğini söyleyen Fatih Akıncılar Derneği Başkanı Mehmet Şahin ise, 'Adi suçlulara daha önce genel af getirildi ama siyasi suçlulara şiddete karışmamış olsalar bile af getirilmiyor. Cezaevinde fiziken ağır şartlarda olan kardeşlerimiz var. Muhtemelen ben de önümüzdeki Ocak'ta aynı şekilde cezaevine konulacağım' dedi.

Hukuk cinayeti

28 Şubat sürecinin mağdurlarından, olasılık üzerine 7,5 yıldır hapis yatan Zekeriya Şengöz ve Fahri Memur ile Zekeriya Şengöz'ün avukatı Şadi Çarsançaklı, 'Mahkeme beraat kararı vermiştir ve berat kararı 20 sayfadan oluşmuştur ancak bu berat kararı 4 satırlık Yargıtay kararıyla iptal edilmiş ve mahkûmiyetleri infaz edilmiştir, bu da bir hukuk cinayeti olarak tarihe geçmiştir.' şeklinde konuştu.

Hayali örgüte sorumlu bulundu

Avukat Cüneyt Toraman ise Malatya davasında 28 Şubat yargısının 'ihtimaller ve siyasi kararlarla' bu insanları mahkum ettiklerini söyledi. Toraman şöyle konuştu: 'Dava sürecinde Fahri Memur hayali bir örgütün hayali silahlı kanat sorumlusu olarak yargılandı, hem de İstanbul'da yaşıyorken Malatya'da babasından kalmış yıllardır kullanılmayan bir silah mahkum edilmesinde delil sayıldı. Bu davayı Cem Yılmaz mizah kitabı olarak yazsaydı en çok satılanlar arasına rahatlıkla girerdi' dedi.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum