1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Terör Uzmanıyken Terörist Olmakla Suçlandım!"
"Terör Uzmanıyken Terörist Olmakla Suçlandım!"

"Terör Uzmanıyken Terörist Olmakla Suçlandım!"

İngiltere'de yüksek lisans yaptığı üniversitede “terörizm”le ilgili kitap okuduğu için "terörist" olmakla suçlanan müslüman öğrenci Muhammed Umar Faruk: "Terör uzmanıyken, terörist olmakla suçlandım." dedi.

02 Ekim 2015 Cuma 13:20A+A-

Faruk, Staffordshire Üniversitesi'nde “terörizm, suç ve küresel güvenlik” üzerine yüksek lisans yaparken yaşadıklarını AA'ya anlattı.

33 yaşındaki Faruk, üniversitenin kütüphanesinden aldığı, derslerde okuması için önerilen John Horgan ve Kurt Braddock imzalı "Terör Çalışmaları" başlıklı kitabı okurken iki kadının yaklaşarak kendisine “IŞİD”, “eşcinsellik”, “el-Kaide” gibi konulardaki görüşlerini sorduğunu aktardı. Bu yıl mart ayında gerçekleşen olayla ilgili: "Okulun bana çalışmalarım için önerdiği kitapları okuduğum için soruşturuldum. Terör uzmanı benken, terörist olmakla suçlandım." diyen Faruk, üniversitenin özür dilemesine rağmen çalışmalarına ara verme kararı verdi.

Kadınların yanından ayrılmasından sonra kütüphanedeki “güvenlik görevlisi”nin okuduğu kitap dolasıyla "terörist" olmasından şüphe edildiğini kendisine anlattığını kaydeden Faruk, şöyle konuştu:

"Üniversite benden özür diledi ama neden böyle bir şey yapıldığına açıklık getirmedi. Yüksek lisansıma devam edip etmemeye henüz karar vermedim. Tahmin edebileceğiniz gibi bu olay beni oldukça etkiledi. Üniversitenin benimle konuşup, güvenimi kazanıp, rahatlatması gerekir. Çünkü bu üniversitede gerekirse doktora çalışmalarına devam etmek istiyordum. Çalışmalarımla ilgili bir kitap okuduğum için haberim olmadan polisin şüpheli listesine bile girebilirdim. Bu her Müslümanın başına gelebilir, buna karşı bir şey yapmam gerektiğini düşündüm ve başımdan geçenleri kamuoyuyla paylaştım.".

"Strateji Yeniden Düşünülmeli"

Manchester şehri yakınlarındaki Stoke on Trent şehrinde, yaklaşık 20 bin öğrencisi bulunan Staffordshire Üniversitesi, Muhammed Umar Faruk'un şikâyeti üzerine başlattığı soruşturmanın ardından haziran ayında kendisine bir özür mektubu gönderdi. Üniversite, konunun İngiltere hükûmetinin radikalleşmeyi önlemeyi amaçlayan "Prevent" stratejisi kapsamında yapılmış olabileceğini savunuyor.

Faruk, bu stratejinin işe yaramadığı ve yeniden düşünülmesi gerektiğini belirtirken, yaşanan olay İngiltere hükûmetinin üniversitelerin işbirliği yapmasını istediği yeni “aşırılık”la mücadele stratejisinin de tartışılmasına neden oluyor.

İngiltere hükûmeti son dönemde, "radikalleşmeyi önleme politikası" çerçevesinde üniversitelerden, şüphelendikleri öğrencileri ihbar etmelerini istiyor. Haksız suçlamalara neden olacağı gerekçesiyle eleştirilen bu politikayla, kişilerin “terörist” olmalarının ya da “terörizm”i desteklemelerinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT