1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Telminis'e Çin Yapımı Bomba
Telminis'e Çin Yapımı Bomba

Telminis'e Çin Yapımı Bomba

Suriye muhalefetinin Savunma Bakanı Esat Mustafa, 21 Nisan'da Telminis köyüne atılan bombanın 'geliştirilmiş' klor gazı içeren Çin yapımı bir bomba olduğunu gösteren delilleri basınla paylaştı.

06 Mayıs 2014 Salı 22:37A+A-

Mustafa basın toplantısında Telminis'te çekildiğini açıkladığı, üzerinde Norinco CAF C12 yazan bir bomba parçasının resmini paylaşarak, 21 Nisan'da köye atılan bombanın geliştirilmiş klor gazı içeren Çin yapımı bir bomba olduğunu anlattı.

Basın toplantısından sonra Al Jazeera'ye konuşan Savunma Bakanı, ellerinde rejimin başka yerlerde de klor gazı kullandığına dair bilgiler olduğunu, bunları da yeterli delillere ulaşınca paylaşacaklarını söyledi.

Esat Mustafa rejimin kimyasal silah kullandığına dair bilgileri daha önce de uluslararası kamuoyuyla paylaştıklarını ancak Ağustos ayında yüzlerce kişinin öldüğü Guta'daki kimyasal saldırıdan önce uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi.

Mustafa, Guta'daki saldırıdan sonra rejimin elindeki kimyasal silahların ülke dışına taşınarak imha edilmesiyle ilgili işlem için "Uluslararası toplum bu silahları önce satıyor sonra topluyor" ifadesini kullandı.

İngiliz The Daily Telegraph gazetesi de geçen hafta yayınladığı haberde, Nisan ayında rejimin klor gazı kullandığı iddia edilen Kefer Zita ve Telminis'ten toplanan numunelerle yaptığı testte yüksek miktarda klor gazı tespit ettiklerini yazmıştı. 

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) saldırılarla ilgili iddiaların araştırılması için bölgeye ekip göndereceklerini açıkladı. 

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT