1. HABERLER

  2. HABER

  3. Taşeron İşçiye Yeni Umut
Taşeron İşçiye Yeni Umut

Taşeron İşçiye Yeni Umut

Çalışma Bakanı Çelik, "Yargıya gidip kendilerinin asıl işçi olduğuyla ilgili karar alanlar ve bununla ilgili kamuyu çok ciddi tazminata mahkum edenlerle ilgili bir düzenlemeyi Ekim ayında getiriyoruz." dedi.

14 Eylül 2014 Pazar 16:56A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda "asıl işi yapan" taşeron işçilerle ilgili, "Yargıya gidip kendilerinin asıl işçi olduğuyla ilgili karar alanlar ve bununla ilgili kamuyu çok ciddi tazminata mahkum edenlerle ilgili bir düzenlemeyi Ekim ayında getiriyoruz. Orada kadrolu olması gereken, yargıda sorun yaşayanlarla ilgili bir düzenleme konusunda bakanlıklar arasında net bir uzlaşı tam sağlanamadı ama iyi bir noktaya geldik" dedi.

Bakan Çelik, TBMM'de kabul edilen son torba yasada çalışma hayatıyla ilgili iki önemli konunun yer aldığına işaret ederek, madenlerde çalışan işçilere yönelik düzenlemelerin bunlardan biri olduğunu söyledi.

Bakan Çelik, günlük 6 saatlik çalışma uygulamasının tarihinin, tarafların isteği doğrultusunda Ekim'de yapılacak düzenleme nedeniyle 01.01.2015 tarihine ertelendiğini söyledi.

Torba yasada, "Alt işverene, ucuza yaptır, düşük ücret ver, çok çalıştır" anlayışının getirdiği sıkıntıdan kurtulmak için taşeron sistemini netleştiren bir düzenlemenin yer aldığına dikkati çeken Çelik, kimlerin alt işveren yanında çalışacağı ve kimlerin asıl işçi olacağının belirlendiğini, bunun da önemli bir adım olduğunu söyledi.

Bakanlar Kurulunda, hangi işlerin hizmet alımıyla yapılacağının belirleneceğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Burada eksik kalan bir durum var. Yargıya gidip kendilerinin asıl işçi olduğuyla ilgili karar alanlar ve bununla ilgili kamuyu çok ciddi tazminata mahkum edenlerle ilgili bir düzenlemeyi Ekim ayında getiriyoruz, az önce belirttiğim 7,5 saat ile beraber. Orada kadrolu olması gereken, yargıda sorun yaşayanlarla ilgili bir düzenleme konusunda bakanlıklar arasında net bir uzlaşı tam sağlanamadı ama iyi bir noktaya geldik. 

Karayolunda çalışan işçiler, bunun yanında, üniversitede çalışan işçiler, bunların hangileri memur statüsünde, hangileri işçi statüsünde, ne şekilde istihdam edilecekler, iş güvenceleri nasıl sağlanacak, ne şekilde alınacak? Bu konularda iyi bir noktaya geldik ama torba yasanın çok uzaması dolayısıyla, böyle aceleye getirilmemesi ve bu hazırlığımızın Ekim'de bu yasaya ilave edilmesi şekilde bir düzenlememiz de gelecek."

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum