1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Tarihî Cami Hür Suriye Ordusunun Kontrolünde
Tarihî Cami Hür Suriye Ordusunun Kontrolünde

Tarihî Cami Hür Suriye Ordusunun Kontrolünde

Özgür Suriye Ordusu, Halep'teki Emevi Camii'ni ve İdlib'deki önemli bir merkezi ele geçirdiğini açıkladı.

15 Ekim 2012 Pazartesi 11:54A+A-

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)'na, bağlı Tevhid Sancağı Tugayları tarafından yapılan açıklamada, ÖSO'nun, 'Emevi Camisi'ne Özgürlük' operasyonu kapsamında Halep'te, şiddetli çatışmalar sonunda, Büyük Emevi Camisi ve çevresini kontrol altına aldığı belirtildi.

Açıklamada, ''Cami ve çevresini kontrol altına almayı kolaylaştırmak için, oraya giden yolları ele geçirdik. Suriye ordusu, keskin nişancılar ve tam donanımlı birlikleriyle cami ve çevresine konuşlanmıştı. İlk başta içeri kadar girdik ancak mühimmat yetersizliğinden dolayı caminin içinden çıkarak çevresine konuşlandık. Daha sonra Suriye birlikleri cami çevresine barikatlar kurdu'' ifadeleri yer aldı.

Suriye ordusunun hava desteği alarak devam ettiği çatışmalarda ÖSO'nun, vur-kaç taktiği ile kontrolü ele geçirdiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, ÖSO'nun kontrolü ele geçireceğini anlayan Suriye rejimine bağlı askerlerin caminin bir kısmını ateşe verdiği ve içerideki kutsal eşyalar ve tarihi eserleri tahrip ederek camiyi terk ettiğine işaret edildi.

halep-emevi-camii.jpg

Büyük Emevi Camii, Halep'in en eski ve en büyük camisi olarak biliniyor. Emeviler döneminde Süleyman bin Abdül Melik tarafından inşa ettirilen Büyük Emevi Camii, mimari tarzı ve tasarımıyla başkent Şam'daki Emevi Camii ile benzerlik taşıyor. Hz. Zekeriya'nın türbesinin içinde yer almasından dolayı cami, Zekeriya Camisi olarak da adlandırılıyor.

syria-halep-emevi-camii01.jpg

syria-halep-emevi-camii02.jpg

***

AA Ekibi İdlib'e Girdi

AA ekibi, Suriye'nin İdlib şehrinde çatışmaların yaşandığı bölgelere girdi.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) İdlib'e bağlı Maarratunnuman'ı ele geçirdikten sonra Esed rejimine bağlı askerlerin merkez olarak kullandığı Serakib'deki zeytinyağı fabrikasını da ele geçirdi.

Devrim Kalkanları Komitesi'ne bağlı Dağ Kalkanı Sancağı'nın Başkanı ''Hacı Halid'' Maarratunnuman'daki zeytinyağı fabrikasındaki çatışma alanından AA muhabirine yaptığı açıklamada, devrimcilerin rejimin askeri merkeze dönüştürdüğü zeytinyağı fabrikasına Cuma günü saldırı düzenleyerek, karargaha çevrilen fabrikayı kontrol altına aldığını, 5 zırhlı aracı imha ettiğini, üç tankı da sağlam ele geçirdiğini bildirdi.

Halid, rejime bağlı askerlerin ''teslim ol'' çağrısını reddetmesi üzerine tamamının etkisiz hale getirildiğini kaydetti.

suriye-idlib-syria.jpg

İdlib ili ve çevresindeki devrimcilerin bölgenin tamamını ele geçirmeye çalıştığını söyleyen Halid, sonrasında ise İdlib şehir merkezine girmeyi planladığını anlattı.

AA muhabirinin muhalif askeri kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre, İdlib çevresindeki Vadi ed-Dayf ve Hamidiye köyü ile askeri karargah olarak kullanılan kiremit fabrikası ve izci kamplarının yer aldığı bölgeler Esed rejiminin elinde bulunuyor, diğer yerlerin tamamı ÖSO tarafından ele geçirildi.

Kaynaklar, Maarratunnuman ve oradaki zeytinyağı fabrikasını ele geçirilmesiyle rejimin Şam, Humus ve Hama'dan Halep'e giden desteğinin kesilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum