1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban'ın Yeni Lideri: Heybetullah Ahundzâde
Taliban'ın Yeni Lideri: Heybetullah Ahundzâde

Taliban'ın Yeni Lideri: Heybetullah Ahundzâde

Afganistan İslâm Emirliği (Taliban), örgütün lideri Molla Mansur’un hayatını kaybettiğini doğrulayarak Heybetullah Ahundzâde’nin yeni lider seçildiğini açıkladı. Ahundzâde, eski lider Mansur'un iki yardımcısından biriydi.

25 Mayıs 2016 Çarşamba 14:00A+A-

Taliban sözcülerinden Zabiullah Mücahid, yaptığı yazılı açıklamada Molla Ahtar Muhammed Mansur’un Afganistan ile Pakistan arasındaki sınır bölgesinde ABD'nin insansız hava aracı (İHA) saldırısında hayatını kaybettiğini doğruladı.

Örgütün üst düzey toplantısında Heybetullah Ahundzâde'nin yeni lider seçildiğini belirten Mücahid, Seracuddin Hakkani ile örgütün kurucusu Molla Ömer’in oğlu Mevlevi Muhammed Yakub’un da yardımcıları olduğunu söyledi.

Molla Mansur, 21 Mayıs’ta Pakistan’ın Belucistan eyaletinde düzenlenen İHA saldırısında bir arkadaşıyla hayatını kaybetmişti.

* * * * *

heybetullah_ahundzâde.jpg

Heybetullah Ahundzâde Kimdir?

Ahundzâde, örgütün eski lideri Molla Mansur’un yardımcısı ve Taliban'ın yönetim şurası üyesiydi.

Örgütte askerî bir komutandan çok dinî lider olarak bilinen Ahundzâde, özellikle canlı bomba saldırıları, ülkedeki işgalciler ve Afganistan askerlerine karşı yürütülen savaş ve diğer konularda fetvalar veriyordu. 50'li yaşlarda olduğu sanılan Ahundzâde'nin, hayatının çoğunu Afganistan’da geçirdiği ve ülke dışına fazla çıkmadığı tahmin ediliyor.

Afganistan’ın güneyindeki Kandahar kentinde dünyaya geldiği belirtilen Heybetullah Ahundzâde, ülkedeki en büyük etnik grup olan Peştunların Eshakzai aşiretinden geliyor.

2011'deki ABD işgalinin ardından Ahundzâde, örgütün “adalet şefi” ilan edilmişti.

Kaynak: AFA, AA, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

5 Yorum