1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban'dan ABD'ye Helmand'da Büyük Saldırı
Talibandan ABDye Helmandda Büyük Saldırı

Taliban'dan ABD'ye Helmand'da Büyük Saldırı

İslam peygamberine yönelik hakaretlerin intikamını alacağını açıklayan Taliban ilk saldırısını yaptı.

15 Eylül 2012 Cumartesi 10:59A+A-

Taliban, Afganistan’daki en büyük 2. üsse büyük bir saldırı düzenledi. Saldırıda onlarca askerin öldürüldüğü ve yaralandığı belirtiliyor. Uçak ve helikopterlerin bulunduğu hangarlar ve askeri binalar ateşe verildi.

Taliban'ın saldırısını oldukça komplike ve profesyonel olarak niteleyen CIA sitesi Longwarjournal haberi okurlarına acil olarak duyurdu. İlerleyen saatlerde ayrıntıları daha da netleşecek olan saldırının 21 bin İngiliz ve Amerikan askerinin yaşadığı Helmand'daki Camp Bastion'a düzenlendiği bildirildi.

ABD kaynakları ilk açıklamada saldırıda 2 Amerikan askerinin öldüğünü bildirdiler. ABD yaralılar hakkında henüz açıklama yapmadı. Bir grup ABD'li uzmanın hasar tespiti yapmak için kampa hareket ettikleri bildirildi. Haber kaynakları olayın oldukça ciddi bir saldırı olduğunu bildirdiler.

Jetler imha edildi, binalar ve hangarlar ateşe verildi

Kampa sızan Taliban ve El Kaide savaşçılarının birçok jeti imha ettikleri, askeri binalar ve hangarları ateşe verdikleri bildirildi. Reuters saldırıda büyük maddi kayıplar verildiğini duyurdu. ISAF komutanı albay Martyn Crighton saldırganların roketler ve AK 47 silahları kullandığını belirtti. Saldırı sırasında bazı savaş uçaklarının kullanılamaz hale getirildiği bildirildi. Taliban ISAF yetkililerinin aksine saldırıda birçok Apache, Chinook ve jet'in imha edildiğini, onlarca askerin öldürüldüğünü duyurdu.

Prens Harry'ye doğum günü şoku

Taliban tarafından düzenlenen saldırının oldukça planlı olduğunu duyuran SKY News ise saldırı sırasında Prens Herry'nin 2 kilometre ilerde olduğu ve saldırıda yara almadığını duyurdu. Prens Harry'nin 4 gün önce Afganistan'a geldiği bildirilmişti. Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid yaptığı açıklamada Taliban birimlerine Prens Harry'i öldürmek ya da esir etmek için direktif verdiklerini bildirmişti. Saldırı sonrası Harry'nin doğum günü programını iptal etmesi bekleniyor.

Taliban: Bu Resullulah'ın intikamıdır

Saldırıya dair şimdilik kısa bir açıklama yayınlayan Taliban saldırıda onlarca işgal askerinin öldürüldüğünü ve hedef aldıkları kampın bölgedeki en büyük ikinci işgal kampı olduğunu bildirdi. Taliban resmi sitesi Sahmadat.com'da yapılan açıklamada saldırının gece yarısı başladığı ve birçok feda eylemcisinin operasyonda yer aldığı bildirildi. Açıklamada birçok Apache, Chinook ve savaş uçağının imha edildiği bildirildi.

 

 

İngiltere Savunma Bakanı da hedef olabilirdi

İngiltere Savunma Bakanı'nın da kampta olduğu ve önceki gün ayrıldığı bildirildi. Bakanın Afgan ordusuna sızan Taliban'ın eylemlerini nasıl engelleyeceklerini tartışmak amacıyla kampı ziyaret ettiği bildirildi.

Kaynak: PressMedya

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum