1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Taliban Müzakere Şartlarını Açıkladı
Taliban Müzakere Şartlarını Açıkladı

Taliban Müzakere Şartlarını Açıkladı

Taliban, Kabil hükümetiyle barış görüşmelerinin başlaması için ön şartlarını açıkladı. Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahit, müzakerelere geçmeden önce örgütün uluslararası 'terör' listesinden çıkarılmasını talep etti.

24 Ocak 2016 Pazar 22:18A+A-

Taliban heyeti Katar'ın başkenti Doha'da Afganistan Yüksek Barıi Şurası yetkilileriyle ön görüşme yaptı. Görüşmede 14 yıllık işgal ve iç savaşı bitirmeyi amaçlayan resmi barış müzakereleri için Taliban ön şartlarını sıraladı. Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid, "Herhangi bir resmi temas barış görüşmesinin yapılabilmesi için mücahitlerimizin ABD ve BM'nin terör listesinden çıkarılması, yakalanmaları için konulan ödüllerin iptal edilmesi gerekiyor." dedi. 

Doha'da 2013'te açıldıktan sonra kapanan siyasi Taliban bürosunun yeniden açılmasını da talep ettiklerini belirten Zabiullah Mücahit, şu ana kadar yapılan görüşmeleri de 'olumlu' olarak nitelendirdi. 

Taliban sözcüsü AFP'ye demecinde "Şu ana kdar birkaç noktada anlaştığımızı söyleyebilirim. Öncelikle yabancı askerler çekilecek. Ama bunun nasıl hayata geçirleceği henüz konuşulmadı" dedi. 

'Afganistan İslam Emirliği'

Sözcü "Ayrıca herkes bağımsız İslami bir rejimin kurulmasına hemfikir. Ayrıca katılımcıların çoğu rejimin isminin Afganistan İslam Emirliği olmasında anlaşmış durumda" diye konuştu. 

Afgan hükümetini temsilen görüşmelere katılan Yüksek Barış Şurası'ndan Aminüddin Muzaffari de AFP'ye "Her türlü ön şart uzlaşma sürecinin ertlenemesine neden oluyor" eleştirisini getirdi. 

Hükümetten görüşmeye kimse katılmadı.

Görüşmeler uluslararası Pugwash Conferences adlı bir grup tarafından organize ediliyor. Pugwash Başkanı Paolo Cotta-Ramusino ise Afganistan'ın sorunlarına hiçbir askeri seçeneğin çözüm getirmeyeceğine vurgu yaptı. 

Kaynak: AFP

HABERE YORUM KAT