1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Taliban ABD’yi süpürdü! Nokta!
Taliban ABD’yi süpürdü! Nokta!

Taliban ABD’yi süpürdü! Nokta!

Afganistan’da yaşananlar karşısında muhafazakar dindarların nasıl tavır aldığı bir inceleme konusu olarak önümüzde duruyor!

01 Eylül 2021 Çarşamba 17:58A+A-

HAKSÖZ HABER

Taliban’ın zaferi birçok kimsenin dengelerini iyice bozdu. Muhafazakar dindar, sağcı veya solcu fark etmeksizin kamuoyunda tanınırlığa sahip olan isimler ne yapacaklarını bilemez halde kala kaldılar. Belki bu şaşkınlığın bir sonucu olarak kimileri dezenformasyonlarla Taliban hakkında yalanlar uydurma yoluna giderken kimileri de komplo tezviratlarına başvurdu.

İşin özünde bu bakış açısı sorunu sadece Afganistan’da yaşananlar ile alakalı değil. Her şeyin arkasında büyük güç ABD imajı veya komplolarla inşa edilen sorunlu bakış açısı birçok konuda belirleyici olmaya devam ediyor.

Bu tarz sorunlu yaklaşımlara sahip olanlar ise farklı dünya görüşlerinden insanlar olabiliyor. Demek ki düşünebiliyor olmak başlı başına sağlıklı akıl yürütmek için yeterli değil. Bundan daha fazlası gerekiyor!

Sol kesimden veya milliyetçilerden yapılan anlamsız ve absürt değerlendirmeler kendilerini daha fazla ilgilendirir. Bizim açımızdan ise İslamcılık içinden veya muhafazakar kesimden gelen anlaşılması güç tepkiler daha fazla ilgi çekici. Burada isimlerini tek tek zikretme ihtiyacı duymuyoruz… Herkes kendisini biliyor!

Taliban’ın yıllardır verdiği mücadeleyi kardeşlik hukuku içinde değerlendiremeyenler din anlayışı, usul, kültür veya geleneklerden yola çıkarak mahkum etme yoluna gittiler. Afganistan’da ne olduğunu anlamaya çalışmak bir yana Taliban’ı seküler kesimin iftiralarına benzer bir şekilde “canavarlaştırmaya” çalışmak hakkaniyetli bir tavır değildi halbuki!

Ne söylenirse söylensin akıl ve mantık çerçevesinde gözlerimizle şahit olduğumuz hadise Taliban’ın hedefine ulaştığıdır. ABD’yi Afganistan’dan defetmek isteyen Taliban bunu başarmıştır. Afganistan’daki kardeşlerini anlamaya çalışmadan mahkum eden dindarlar geçmişten örnekler veya gelecekten tahminlerle suyu bulandırmaya çalışarak hakka girmektedirler!

Yaşananları soğukkanlı bir şekilde ele almaya çalışan isimlerden Ufuk Uras, dindar kimliğe sahip olan birçok isimden daha dikkatli bir şekilde Afganistan’ı takip ediyor olmalı. Sosyalist kimliğiyle Uras, Taliban’ın ABD karşısındaki zaferini vurgularken ve komplo tezviratlarını eleştiriyor. İslamcı Taliban’ı hedef tahtasına oturtan bazı dindar muhafazakarların hakkaniyetli duruş hususunda Ufuk Uras’tan öğreneceği çok şey var belli ki!

2-238.jpg

HABERE YORUM KAT

4 Yorum