1. HABERLER

  2. HABER

  3. Taksim Esnafı Şiddet Eylemlerine Yeter Dedi
Taksim Esnafı Şiddet Eylemlerine Yeter Dedi

Taksim Esnafı Şiddet Eylemlerine Yeter Dedi

Taksim Meydanı, yaklaşık 1,5 aydan bu yana şiddet içeren eylemlerin de yaşandığı gösterilere sahne oluyor.

10 Temmuz 2013 Çarşamba 12:43A+A-

Koray Tekin ve Yakup Çetin'in haberi:

Turistlerin azalmasından ve işlerindeki yüzde 80’e varan düşüşten rahatsız olan bölge esnafı, tam iş yapacakları akşam vakti göstericilerin ortaya çıkmasına tepki gösteriyor. Kafeterya işletmecisinden dönerciye, dondurmacıdan çiçekçiye kadar birçok esnaf artık dayanacak güçlerinin kalmadığını belirterek, eylemlerin bitirilmesini istiyor. Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, eylemcilere düzenlediği palalı saldırı ile gündeme gelen Sabri Ç.’nin serbest bırakılmasına itiraz etti.

İşlerinde yüzde 80’in üzerinde düşüş olduğunu söyleyen Çetin Döviz Hizmetleri yetkilisi Tahsin Kazdal, “Burası turistsiz yaşayamayan bir bölge. Aşağı yukarı bir buçuk aydır sadece dükkânı açıp kapatıyoruz.” diyor. Kazdal, eylemlerin daha fazla sürmemesini ve Taksim’in eski güven ortamına kavuşmasını istiyor. Palayla göstericilere saldıran esnafın tavrını da eleştiren Kazdal, “Bunlar doğru şeyler değil. Onlar bunu istiyor. Bazılarının amacı buradaki esnafla karşı karşıya gelmek.” diye konuşuyor. Esnafların işlerinin yarı yarıya düştüğünü belirten dondurmacı Hikmet Yenigül de, “Parkın tekrar açıldığı gün olaylar başlayınca saat 18.00’de tezgâhı kapattık. Başka yapacak bir şey yok. Artık bu olayların durması lazım. Eylemciler hangi akla hizmet ediyor anlamadım. Gezi Parkı açıldı, daha ne istiyorlar?” ifadelerini kullanıyor.

Mado’da görevli Mahmut Kıcır da olayların işlerine etkisini şöyle anlatıyor: “Oteller bomboş. Tüm müşteriler çıkış yapmış. Böyle giderse bütün esnaf kapatıp gidecek. Benim işyerim kira ve buraya yüksek meblağlarda kira veriyoruz. Fazla gücü olmayanlar kapatıp gidecek.” Kıcır, ellerinde palalarla eylemcileri kovalayan esnaf için de, “Sabrı kalmayan insanlar çıkabilir. Biz böyle şeylerin olmasını istemiyoruz. Adam çıldırmış, yanlış yapmış, tasvip etmiyoruz. Ama insanların sabrı bir yere kadar. Adam ekmeğinin peşinde. Ekmeğim için ölürüm diyor. Yatırımlarının heba olmasından korkuyor.” değerlendirmesinde bulunuyor. Kavi Cafe Fastfood’dan Murat Ezra da işlerinin azalmasından şikâyetçi. Hiç kimsenin artık zarar görmeden olayların sonlanmasını isteyen Ezra, “İki tarafın da mağdur olmasını istemiyoruz. Halk bizim halkımız, devlet bizim devletimiz. Gazdan bizler de etkilendik, artık bu olaylar son bulsun.” çağrısında bulunuyor. Olaylar sebebiyle işyerlerinde maddi hasar oluştuğunu anlatan parfümeri dükkânı sahibi M.K. de şunları söylüyor: “Camlarımızı kırdılar. Polis ve zabıta geldi, ‘şikâyetçiyseniz dilekçe yazın’ tavsiyesinde bulundu. Ne yapacağımızı şaşırıyoruz artık.”

SAVCIDAN PALALI SALDIRGANIN SERBEST BIRAKILMASINA İTİRAZ

Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Gezi Parkı eylemcilerine düzenlediği palalı saldırı ile gündeme gelen Sabri Ç.’nin serbest bırakılmasına itiraz etti. Olaya ilişkin dosyaya bakan Savcı Veysi Büyükkılıç, üst mahkemeye itirazda bulundu.

Sabri Ç.’nin kullandığı bıçakla ilgili kriminal laboratuvarından da inceleme raporu geldi. Raporda ‘bir meslek icrasında kullanılmak üzere üretilen pala’nın 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Yasası kapsamına girmediğinden silah sayılmadığı belirtildi. Bu sebeple Sabri Ç.’ye silah kanuna muhalefetten işlem yapılmayacak.

ZAMAN

 

HABERE YORUM KAT