1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Tahşiyeciler Operasyonu Talimatı Gülen'den"
"Tahşiyeciler Operasyonu Talimatı Gülen'den"

"Tahşiyeciler Operasyonu Talimatı Gülen'den"

14 Aralık operasyonuna neden olan ‘Tahşiyeciler’ dosyası emniyet tarafından incelendi. Raporda operasyon talimatını Gülen'in verdiği belirtildi, Ekrem Dumanlı'nın Gülen'le fotoğrafı da örgüt hiyerarşisi olarak değerlendirdi.

24 Aralık 2014 Çarşamba 11:51A+A-

İstanbul Emniyeti, medya ve poliste Cemaat'e yönelik operasyonla ilgili savcılığa ‘Tahşiyeciler’ dosyasındaki eksikliklerin tespit edildiği bir rapor gönderdi. Raporda, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın gözaltına alındığı soruşturmaya neden olan ‘Taşhiyeciler grubuna’ yönelik 2010 yılında hazırlanan dosyadaki ‘usulsüzlük iddiaları’ tespit edildi. İstanbul Emniyeti tarafından yapılan inceleme notları, Dumanlı’nın da gözaltına alındığı operasyon ile birlikte savcılığa gönderildi.

'Özel hayat ihlal edildi'

Yapılan incelemelerde Taşhiyeciler operasyonundaki bazı şüphelilerin özel hayatının ihlal edildiği tespit edildi. Şüphelilerin özel görüşmelerinin soruşturma dosyasına konulduğu, hatta bu özel görüşmelerle ilgili emniyette sorular sorulduğu belirlendi. Şüphelilerin ‘özel hayatın ihlali gerekçesi ile’ bu sorulara cevap vermediği belirtildi.

'Teknik takip kararları alınmadan adresler izlendi'

Diğer bir tespit ise ‘teknik takip kararı alınmadan’ bazı adreslerin izlenmesi oldu. Soruşturma dosyasında Güngören’deki bir adrese ilişkin teknik takip yapıldığı belirtildi. Ancak bu adresin izlenmesi için gereken ‘teknik takip kararının alınmadığı’ belirlendi.

'Bombaların bulunduğu adres için teknik takip kararı yok'

İncelemede, terör polisi tarafından 6 adresin takibe alınması yönünde yazı yazıldığı ancak bu altı adresten sadece beş adres için teknik takip kararı alındığı tespit edildi. Teknik takip kararı bulunmayan tek adresin ise ‘Tahşiyeciler operasyonunda bombaların bulunduğu Bahçelievler ilçesi Siyavuşpaşa Mahallesi’ndeki ev olduğu’ belirlendi.

'İnternet siteleri savcılık izni olmadan incelendi'

‘www. tahsiye.com’ ile ‘www.muhammediler.com’ adlı internet siteleri ile ilgili Terör Şube’nin Bilişim Suçları Şubesi’ne çalışma yapması için yazı yazdığı ancak çalışma yapılması için gerekli savcılık izninin 2 ay sonra alındığı ifade edildi.

'Bombaların seri numarası Poyrazköy ile aynı'

Tespitlerden bir diğeri ise aramalarda bulunan sis kutusunun, Poyrazköy ve Zir Vadisi’ndeki aramalarda bulunan sis kutusu ile aynı olması...Sis kutusunun yanı sıra bulunan bir el bombasının seri numarası ile Kartal İlçesi Terör Büro Amirliği’nde denetleme sırasında bulunan el bombalarının seri numarasının benzer olduğu tespit edildi.

Aramalara ilişkin görüntülerin incelendiği tutanakta emniyetin raporunda yer aldı. 2011 yılında hazırlanan tutanakta, aramayı yapan polisin eldivenlerinin yırtık olduğunu gösteren fotoğraflar da yer aldı. Ancak bombaların bulunma anının kameralarda olmamasına ve bombaların bulunduğu poşetin hiç deforme olmamasına dikkat çekildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ‘böyle bir örgüt yok’ dedi

Emniyetin yaptığı incelemede, savcılığın 2010 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’na ‘Taşhiyecilerin lideri olan Mehmet Doğan ve grubunun terör örgütü kapsamında değerlendirilip değerlendirilmediğinin sorulduğunu tespit etti. Bu soruya ‘Operasyonun yapıldığı 21 Ocak 2010 tarihine kadar herhangi bir kayda rastlanmadığı’ cevabının verildiği ortaya çıktı. Aynı soru Kasım 2014’te yeniden soruldu. Emniyet Genel Müdürlüğü, ‘Tahşiyeciler’ ismiyle bir terör örgütünün ülke içinde veya uluslararası kararlarda bulunmadığı belirtildi.

'Zaman Gazetesinin asıl sahibi Gülen'

Tespitler arasında ‘Zaman Gazetesinin asıl sahibinin Fethullah Gülen olduğu’ belirtildi. Bu tespite ise ‘açık kaynaklar’ gerekçe gösterildi. Gülen’in ‘Tahşiyeciler ile ilgili sohbetinin iki gün sonra Zaman Gazetesi’nde haber olduğunu’ belirten emniyet, ‘Bu haberin gazetede yazarsız bir şekilde gazete haberi olarak yayınlanmasının bir tesadüf olmadığı, Zaman Gazetesi’nin asıl sahibinin Fethullah Gülen olduğu, internetteki açık kaynaklarda görülmektedir.’ denildi.

Dumanlı’nın Gülen karşısındaki fotoğrafı örnek gösterildi

Bu teze kaynak olarak Takvim Gazetesi’nin bir haberi de örnek gösterildi. Ekrem Dumanlı’nın Gülen’in karşısında ayakta ve elleri önünde durduğu fotoğrafın kullanıldığı habere yer veren emniyet, şu ifadeleri kullandı:

“Fethullah Gülen’e bağlı olduğu alenen bilinen Zaman Gazetesi'nin  konuşmanın birebir aynısını yayımlaması; belirli amaç ve hedefler doğrultusunda yönlendirme amaçlı yayın yapıldığı, Gülen’e yakın yayın ve yayım organlarında da haber yapılarak gündeme getirilmesiyle kamuoyunun şekillendirilmeye çalışıldığı ilerleyen dönemde yapılması muhtemel soruşturmalar için kamuoyunda bir ön yargı ve genel kanı oluşturulmak suretiyle tepki ve duyguları yönetme açısından algı oluşturulduğu toplumun ileride açılacak Taşhiye isimli terör örgütü soruşturmasına ve devamında yapılacak operasyona hazırlanması, örgüt liderinin talimatının tam olarak anlaşılması için operasyon birimi açısından teyit edilmesi, operasyona maruz kalacaklar açısından ise korku ve sindirmeye yönelik (terörün tanımında yer aldığı gibi) olduğu, Yayım müdürünün, Gülen karşısındaki esas duruşu ise alt-üst ilişkisine dayandığı değerlendirilmektedir.”

'Operasyon talimatı Gülen’den'

Raporda Tahşiyeciler grubunu hedef gösteren ve gruba yönelik operasyon talimatını veren kişinin Gülen olduğu belirtildi. Raporda Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca’nın da Tahşiye isminin terör örgütleri ile irtibatlı gösterilmesi için kamuoyunda algı çalışması yaptığı ifade edildi.

Al jazeera

HABERE YORUM KAT