1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. Tahrir Meydanı'nda Bugün Dev Bir Gösteri Var
Tahrir Meydanında Bugün Dev Bir Gösteri Var

Tahrir Meydanı'nda Bugün Dev Bir Gösteri Var

Tahrir'deki 2. isyan dalgası sonrası geçici hükümet istifasını açıklarken eylemciler, gösterilere bugün de devam edecek.

22 Kasım 2011 Salı 11:36A+A-

Mısır'da başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda eylemlerini sürdüren göstericiler, kabinenin istifasını sunmasının ardından kitlesel eylem çağrısında bulundu.

BBC’de yer alan habere göre Başbakan Essam Şeref'in başkanlığındaki kabinenin istifasını sunmasından sonra, 20 bin dolayında kişi geceyi Tahrir Meydanı'nda geçirdi.

Ülkedeki askeri yönetime karşı hafta sonu başlayan eylem ve çatışmalarda şu ana dek en az 26 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı.

İnsan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü, askeri yönetimi insan haklarını geliştirme taahhüdünü yerine getirmemekle suçladı.

EYLEM ÇAĞRISI

Tahrir Meydanında toplanan ve ordunun yönetimi sivillere talep etmesini isteyen eylemcilerle, güvenlik güçleri arasında yine çatışmalar yaşandı.

Çeşitli siyasi gruplardan oluşan bir koalisyon, yönetimdeki askeri konseyi "karşı devrime" liderlik etmekle suçladı ve bugün kitlesel gösteriler yapılması çağrısında bulundu.

Öte yandan BBC'ye açıklama yapan bir ordu yetkilisi konseyde geçici hükümetin istifasının kabulü konusunda bir görüş birliği olmadığını söyledi.

Çatışmalar, askeri yönetimin sunduğu anayasa değişikliklerine karşı çıkan göstericilerin geçen Cumartesi günkü eyleminde başlamıştı.

Askeri konsey, ordu ve bütçesini sivil denetime kapatan bir anayasa değişikliği teklifi sunmuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de gelecek yıl sonu ya da 2013'e ertelenmesi teklifi de, eylemcileri daha da kızdırdı.

AF ÖRGÜTÜ'NDEN SUÇLAMA

Eylemciler cumhurbaşkanlığı seçimlerine, 28 Kasım'da yapılması planlanan parlamento seçimlerinden hemen sonra gidilmesini istiyor.

Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü yayımladığı bir raporda, "Mısırlı askeri yöneticilerin, insan haklarını geliştirme taahhütlerini tutmadığını" duyurdu.

Örgüt, ordunun Hüsnü Mübarek döneminde kullanılan, şüphelilere işkence yapılması, muhaliflerin hedef alınması ve muhalif medyanın yasaklanması gibi taktikleri uygulamaya devam ettiğini belirtti.

Raporda, "Ayaklanmanın zafer sarhoşluğu, yerini bir baskıcı yönetimin diğeriyle değiştirildiği yönündeki kaygıya bıraktı" denildi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum