1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Tadamon katliamcısı Emced 'görevinin başında' katliamlara devam ediyor
Tadamon katliamcısı Emced 'görevinin başında' katliamlara devam ediyor

Tadamon katliamcısı Emced 'görevinin başında' katliamlara devam ediyor

Suriye’deki savaşta öldürülen yüzbinlerce kişiye ait katliamların kayıtları birer birer ortaya çıkarken Tadamon katliamcısının hala görevi başında olduğu öğrenildi. Üstelik katliamın Sünnilere dönük bir bastırma girişimi olduğu belirtildi.

07 Kasım 2022 Pazartesi 21:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Tadamon katliamının merkezinde yer alan Esed’in istihbarat subayı, halen Şam dışındaki bir askeri üste çalışıyor. Üstelik tanıkların ve diğer milislerin aktarımına göre Tadamon katliamından sonra da bir düzine daha fazla toplu katliam yapmakla suçlanıyor.

Suriye'nin istihbarat birimlerinden birinde binbaşı olan Emced Yusuf, The Guardian'ın bir ölüm çukurunda düzinelerce insanı öldürmekteki rolünü ifşa etmesinden bu yana geçen altı ayın çoğunda bulunduğu Kefr Sosa üssünden operasyon yapmaya devam ediyor.

Katil şebbiha Yusuf'un eski bir meslektaşı, ortak bir arkadaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde Emced Yusuf’un cinayetleri itiraf ettiğini söylüyor. Sivilleri katleden Emced’in arkadaşına, "Evet yaptım” dediği ve arkadaşlarına, “O zaman yapmam gereken buydu. Ve rejimi hepimiz tanıyoruz.” dediği aktartıldı.

Katliam görüntülerinin yayınlanmasından sonra Avrupa'da ve Washington'dan kınama mesajları geldi. Fransa, Almanya ve Hollanda, evrensel yargı yasalarını kullanarak savaş suçu soruşturmaları açtılar ve Avrupa topraklarına kaçmış olabilecek failleri arıyorlar.

The Guardian’ın aktardığına göre Alman müfettişler, Emced Yusuf'un şu anda Almanya'da yaşayan bir iş arkadaşının kimliğini tespit etmiş olabileceklerine ve eski istihbarat görevlisine karşı dava hazırlamakta olduklarına inanıyorlar. Tadamon ifşaları Suriye'de de kargaşaya neden oldu, genellikle devlet sırlarını bir mengene gibi tutan ülkenin liderliğini sarstı ve rejimin lideri Beşar Esed'ın destekçileri arasında bile yaygın bir öfkeye neden oldu.

Açıklamaların ardından 100'e yakın uzun süreli tutuklu Esed zindanlarından serbest bırakıldı. Bazıları on yıldan fazla bir süredir hapisteydi.

Yusuf'un eski meslektaşı Guardian'a binbaşının son on yıldır Tadamon'da korkulan bir varlık olduğunu ve banliyö sokaklarından düzenli olarak kadınları kaçırdığını ve çoğunun bir daha hiç görülmediğini söyledi. Katilin arkadaşının aktardığına göre, “Bir sabah ekmek kuyruğundan kadınları aldığını gördüm. Onlar masumdu. Hiçbir şey yapmamışlardı. Ya tecavüze uğradılar ya da öldürüldüler. Daha azı değil."

The Guardian tarafından yayımlanan görüntülerdeki şebbiha Yusuf’un, bir çukura vurulup atılan sivilleri izlediği, altı kadını öldürdüğü ve katliamı yönettiği görülüyordu. Sivillerin öldürülüp atıldığı çukur daha sonra ateşe verilmiş ve bir buldozer, savaş suçuna dair kanıtları ortadan kaldırma girişimi gibi görünen kül ve enkazı çukura doldurmak için getirilmişti.

Emced’in eski meslektaşı, Tadamon'da bir düzine kadar daha katliamın yapıldığını ve yerel halkın bu yerleri çok iyi bildiğini söyledi. Katliamın mimarlarından Emced’in eski meslektaşı, “Halkın tamamı Sünniydi. Bu mezhepsel bir temizlikti. Başka bir şey değil. Alevilerin Sünnileri ortadan kaldırmasıydı.” dediği aktarıldı.

 

Kaynak: The Guardian

HABERE YORUM KAT

4 Yorum