1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suveyda’da başlayan protestolar Der’a’ya da yayıldı
Suveyda’da başlayan protestolar Der’a’ya da yayıldı

Suveyda’da başlayan protestolar Der’a’ya da yayıldı

Esed rejimine yönelik artan hayat pahalılığını protesto gösterileri Dürzi azınlığın yaşadığı Suveyda şehrinden sonra Der’a sokaklarında da etkili olmaya başladı.

22 Ağustos 2023 Salı 14:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Geçtiğimiz hafta Esed rejimi ekonomi yönetimine ilişkin iki karar almıştı. Kararların biri bazı ürünlere yönelik sübvansiyonların kaldırılmasını, diğeri ise maaşların artırılmasını içeriyordu. Hatta öyle ki Türkiye’deki bazı Esed yanlısı yayın organları maaş artışı haberini büyük bir lütuf gibi sunmuş ve bu olayı Esed’e olan sevgilerini ikrar vesilesi kılmışlardı.

Ne var ki Suriye halkının bizdeki yerli şebbihalar gibi düşünmediği anında belli oldu.  Rejimin yakıt fiyatlarına yönelik sübvansiyonları kaldırma kararından sonra hızlı biçimde yükselen fiyatlar zaten derin bir ekonomik sıkıntı yaşayan Suriyelilerin öfkesini artırdı. Dürzi azınlığın yoğun biçimde yaşadığı Suriye’nin güneyindeki Suveyda’da da sokaklara çıkan göstericiler lastikler yakıp yolları trafiğe kapattılar. “Allah’tan başkasına boyun eğmeyiz” sloganlarının atıldığı Suveyda’daki gösterilerde halkın çevre köylerden şehir merkezine doğru geldiği bildirildi. Pazar günü devlet radyosundan yapılan açıklamada Şam üniversitesinin Suveyda’da bulunan bölümlerinde yapılması planlanan imtihanların bazı yolların kapalı olmasından ötürü ertelendiği duyuruldu. 

Gösteriler Suveyda ile sınırlı kalmadı. Yakın illerden olan ve 12 yıl önce rejime yönelik ilk eylemlerin başladığı Der’a’ya da yayıldı. 2018’den beri rejimin kontrolüne girmiş olan Der’a’da protestolarda rejimin devrilmesi ve İran etkisinin sona ermesi talebinin öne çıktığı görülmekte. Rejim güçleri protestoculara ateş açtı.

Kaynak: AP

HABERE YORUM KAT

3 Yorum