1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Suudili Âlimden Yönetime Mektuplu Uyarı
Suudili Âlimden Yönetime Mektuplu Uyarı

Suudili Âlimden Yönetime Mektuplu Uyarı

Suudi Arabistanlı alim Selman El Avde, yönetime açık mektup yazarak reform çağrısında bulundu.

18 Mart 2013 Pazartesi 13:14A+A-

Suudi Arabistan'ın önde gelen âlimlerinden Selman El Avde, ülke yönetimine bir açık mektup yazarak reform çağrısında bulundu.

1994 yılında da muhalif bir hareketin kurulması gerektiğini ifade ettiği için tutuklanan ve 1999 yılına kadar hapiste kalan El Avde, internette yayınladığı mektubunda, ülkedeki sorunlara değinerek çözüm önerileri sunuyor. Mektubunda halk arasında öfke arttığında dini ve mili duyguların etkisini kaybettiğini belirten El Avde, bu durumda illegal yapıların ve mafyanın devreye girerek kontrolü ele aldığını ifade etti.

Suudi Arabistan'da yasak olan gösterilere de değinen El Avde, gösteri yapanların tutuklanmasının yanlış olduğunu, suçsuz insanların uzun süre hapislerde tutulduğunu kaydetti. Cezaevlerindeki şartların da kötü olduğuna değinen El Avde, "Cezaevleri, stratejiden yoksun olunca kin ve intikam duygusu ekti. Mücadele edilen düşünceler cezaevlerinde daha çok yayıldı" dedi.

İnsanların cezaevinden çıktıktan sonra da sıkı kontrollere tabi tutulduğunu belirten El Avde, insanlar üzerindeki yoğun baskının patlamaya sebep olacağını kaydetti.

Ülkedeki medyanın da siyasi korkular ve güvenlik paranoyası üzerine yayın yaptığını savunan El Avde, medya ve sosyal medya üzerindeki sıkı kontrolün yanlışlığına değindi. Ülkedeki krizin asıl sebebinin Mali ve idari yolsuzluk, işsizlik, konut sorunu, fakirlik, sağlık ve eğitim hizmetlerinin yetersizliği, siyasi reform ufkunun olmaması olduğunu kaydeden El Avde, yönetimin bu sorunları çözmek yerine sansürle uğraştığını söyledi.

El Avde'nin mektubuna ülkedeki alimler ve kanaat önderlerinden yoğun destek geliyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

 

HABERE YORUM KAT