1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Suudi Arabistan’dan Suriye’de B Planı Çıkışı
Suudi Arabistan’dan Suriye’de B Planı Çıkışı

Suudi Arabistan’dan Suriye’de B Planı Çıkışı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr "Beşar Esad ülkede ateşkesin tesisi için çaba göstermiyorsa alternatifler düşünülmeli. B planına çoktan geçmeliydik" dedi.

19 Mayıs 2016 Perşembe 12:33A+A-

Avusturya'nın başkenti Viyana'da devam eden Suriye görüşmelerinin Salı günkü ayağından bir sonuç alınamaması üzerine, Suudi Arabistan'dan farklı alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiği açıklaması yapıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında "(Suriye Devlet Başkanı) Beşar Esad ülkede ateşkesin tesisi için bir çaba göstermiyorsa farklı alternatifler düşünülmelidir" dedi. Cubeyr, "B Planı'na çok önceden geçmemiz gerekiyordu" diye konuştu.

Suudi Dışişleri Bakanı, kastettiği B Planını ise muhalif gruplara daha fazla silah yardımı yaparak, Suriye ordusuna karşı konumlarını güçlendirmek olarak netleştirdi. Cubeyr, "Bu yola gidilip gidilmemesi tamamen Beşar Esad rejiminin elinde. Eğer uluslararası anlaşmalara uymazlarsa biz de daha başka neler yapılabilir diye bakmak durumundayız" diye konuştu.

WSJ: B PLANI MUHALİFLERE UÇAKSAVAR VERMEK

Nisan ayında ABD'de yayınlanan Wall Street Journa gazetesinde yer alan bir haberde, ABD'nin dış istihbarat servisi CIA'in üzerinde çalıştığı bir 'Suriye B Planı' olduğunuyazmış, bu plan kapsamında muhaliflere sınırlı sayıda yüksek teknolojili taşınabilir uçaksavarların verilmesinin tasarlandığını ifade etmişti.

MANPAD olarak bilinen ve askeri açıdan tespiti güç olan bu silahların Suriyeli muhaliflere özellikle Suriye ordusunun hava üstünlüğü karşısında bir avantaj sağlayabileceği düşüncesinin Washington'da tartışıldığı bilgisi de haberde yer alıyordu. Ancak silahların IŞİD gibi örgütlerin eline geçmesi durumunda yolcu uçaklarının da hedef alınabileceği endişesiyle, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin henüz bu plana son şeklini vermediği ifade ediliyordu.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum