1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. Suudi Arabistan Müdahaleye Karşı
Suudi Arabistan Müdahaleye Karşı

Suudi Arabistan Müdahaleye Karşı

Riyad yönetimi Irak'taki mevcut duruma olası bir uluslararası müdahaleye karşı olduğunu açıkladı ve krizin yıllardır süren 'ayrılıkçı ve dışlayıcı' politikalar sebebiyle büyüdüğünü belirtti.

16 Haziran 2014 Pazartesi 17:55A+A-

Suudi Arabistan Irak Şam İslam Devleti'nin etkisini giderek artırdığı Irak'a yapılacak herhangi bir uluslararası müdahaleye karşı olduğunu açıkladı.

Resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan yönetimi Irak'taki krizin yıllardır süren 'ayrılıkçı ve dışlayıcı' politikalar sebebiyle büyüdüğünü belirtti.

Riyad yönetimi ayrıca hızlı bir ulusal uzlaşı hükümeti kurulması çağrısı yaptı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham ise, Tahran yönetiminin ABD’nin Irak’a olası bir askeri müdahalesine kesinlikle karşı olduğunu söyledi.

Resmi haber ajansı IRNA’nın haberine göre, Irak’ta yaşanan olayların ülkedeki siyasi süreci değiştirmeyi amaçladığını belirten Afham, ”Deliller, ABD’nin Irak’taki mevcut durumu istismar etmeye ve seçim sonuçlarını tahrip etmeye çalıştığını gösteriyor. Bu nedenle Irak’taki güven ortamının sabote edilmesinde rolü olan unsurlardan kesinlikle yardım beklenilmemelidir” dedi.

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

Musul'dan sonra Tikrit'i de ele geçiren IŞİD, kuzeyde ise Musul'a bağlı Türkmen kenti Telafer'i uzun süren çatışmalar sonucu aldı. 

IŞİD Suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak Irak’a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu bünyesine kattığı gönüllüler aracılığı ile kontrolü kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

Al Jazeera ve Reuters

HABERE YORUM KAT