1. HABERLER

  2. HABER

  3. Süt Bankası Girişimi Kafa Karıştırıyor
Süt Bankası Girişimi Kafa Karıştırıyor

Süt Bankası Girişimi Kafa Karıştırıyor

Hükümetin süt bankası girişimi kafa karıştırmaya devam ediyor.

25 Şubat 2013 Pazartesi 13:28A+A-

HAKSÖZ-HABER

Bakanın Zaman gazetesinin sorusuna verdiği yanıt "Sorun duyarlılığı olanların sorunu mu?" sorusunu gündeme getirdi.

Zaman gazetesinde çıkan uyarı mahiyetli habere cevap veren Sağlık Bakanı’nın sözleri sorunun kolayca halledilemeyeceğini gösterdi. Bakan Müezzinoğlu tedbir alınacağından ve gerekirse duyarlı insanlara süt karnesi verilebileceğinden söz ediyor.

Duyarlılığı olanlar diye bir kategori oluşturup, bazılarını bu kategoriye, diğerlerini ise ayrı bir kategoriye koymanın anlaşılabilir bir tutum olmadığı açık. Bu tutum açıkça haram olduğu bilinen bir hususa karşı “Duyarlılığı olanları koruyalım, bu duyarlılığı taşımayanlar içinse boş verelim gitsin!” mantığını çağrıştırıyor.

Bir dizi soru sorulabilir:

Duyarlılık testi nasıl yapılacak? İnsanların hangi aşamada ne tür duyarlılıklar taşıdıkları nasıl tespit edilecek? Belli bir süreçte bu hususa önem vermeyen insanların bilahare bu konuyu öğrenmeleri ve önemsemeleri durumunda neler yaşanacak?

Oysa sorun ne duyarlılık ne de ihtimal sorunudur. Haram olduğu bilinen bir hususa karşı açık kapılar bırakmaktan, şüpheye elverişli durumlar oluşturmaktan kaçınmak gereklidir.

Konuyla ilgili Zaman gazetesinde bugün yayınlanan haberi ilginize sunuyoruz: 

Duyarlılığı Olanlara Süt Cüzdanı Veririz

Fatih Karakılıç’ın haberi:

Bebek ölümlerini azaltmak için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, ‘Anne Sütü Bankaları’nın ilkini 8 Mart’ta İzmir’de açıyor. İlahiyatçıların sütkardeşler arasındaki evliliğin haram olduğuna dikkat çekmesini değerlendiren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Duyarlılığı olan insanımıza süt nüfus cüzdanı veririz.” dedi.

Bebek ölümlerini azaltmak için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, ‘anne sütü bankaları’nın ilkini 8 Mart'ta İzmir'de açıyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dünyada anne sütünün yerini tutacak başka bir gıda olmadığını belirterek, “Biz anneyi, anne sütünü, bebeği ve bebeğin sağlıklı gelişmesini merkeze alıyoruz.” dedi. Müezzinoğlu, Zaman'ın dün ‘Anne sütü bankası kuruluyor, ilahiyatçılar uyardı' manşetiyle gündeme getirdiği endişelere de değinerek şu açıklamayı yaptı: “İnançlar gereği bazı sıkıntılar varsa, buradaki nedir; kayıt sistemidir. ‘Bugün hangi anne sütünün hangi bebeğe verildiği ve bebeğin künyesi nedir?' bütün bunları paralel götürebiliriz. Duyarlılığı olan insanımıza da süt nüfus cüzdanını veririz.”

Zaman’ın dün manşete taşıdığı, ‘Anne Sütü Bankası kuruluyor, ilahiyatçılar uyardı’ haberiyle ilgili Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu açıklama yaptı. Anne sütü bankasına yönelik çalışmaları doğrulayan Müezzinoğlu, 8 Mart’ta İzmir’de süt bankasının açılışına katılmayı planladığını söyledi. Dünyada anne sütünün yerini tutacak başka bir gıda olmadığını belirten Bakan, “Bir aksilik olmazsa hem İzmir’in sağlık analizini yapabilmek hem de bu bankamızın açılış programına katılmak için program taslağımıza aldık. Bir defa, anne sütü çok önemli. Bir anne sütünün yerini tutabilecek bugün için dünyada herhangi bir ürün yok. Biz bir defa merkeze, anneyi, anne sütünü, bebeği ve bebeğin sağlıklı gelişmesini alıyoruz. Anne sütünü bulamayan bebek için en iyi nimeti ona sunmamız lazım.” dedi. Bağışlanan sütlere, donör annelerin künyesinin yazılabileceğini kaydeden Müezzinoğlu, “Bu en doğal, en tabii nimeti sunabilmek adına inançlar gereği bazı sıkıntılar varsa, buradaki nedir; kayıt sistemidir. Kayıt sistemini, bugün artık teknolojide, parmağın ucunda milyonlarca işlemi yapabildiğin bir teknolojide hangi anne sütünün hangi bebeğe verildiği, bu bebeğin künyesi nedir, sütünü aldığımız annenin künyesi nedir, bütün bunları paralel şekilde götürebiliriz. Dolayısıyla bu duyarlılığı olan insanımıza da süt nüfus cüzdanını veririz. Karşı taraf da istediği zaman veririz.” ifadelerini kullandı.

Banka denildiği zaman kayıt sisteminin akla geldiğine işaret eden Bakan Mehmet Müezzinoğlu, “Bankada bir kuruş veya bir gram süt muhatabı farklı olabilir mi? ‘Banka’ cümlesi, sistemi bir defa A’dan Z’ye kayıt sistemidir, bir dernek sistemi değil, bir banka sistemidir. Burada sıkıntı olabileceği kanaatinde değilim. Ama tüm duyarlılıkları önemsiyoruz. Hele hele bu konudaki duyarlılıklara teşekkür ediyoruz. Onların da vicdanen mutmain olacağı sistemi onlara da anlatırız. Onlara da bu sistemi yine görebiliyorsa açıkları, bu açıkları telafi edebilecek tedbirler alırız.” diye konuştu

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum