1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MALİ

  4. Suriye'yi Seyret Mali'yi Vur
Suriyeyi Seyret Maliyi Vur

Suriye'yi Seyret Mali'yi Vur

BM, Suriye'de akan kanı durdurmaya nazlanıyor ancak söz konusu Mali olunca karar anında çıkıyor.

15 Ocak 2013 Salı 11:04A+A-

Fransa'nın Mali'ye yaptığı askerî operasyonu mantıklı ve doğru bulup birleşen Birleşmiş Milletler'in, Suriye'deki katliamlara ve binlerce insanın göz göre göre ölmesine rağmen güçlü bir yaptırım kararı çıkarmamasına tepkiler geldi. Eski sömürgesi Mali'deki etkinliğini kaybetmek istemeyen Fransa'nın başlattığı askeri harekat, bu kıtada ortak çıkarları olan ülkeleri birliştirdi. Fransa'nın askeri operasyonuna AB ülkeleri başta olmak üzere, Rusya, ABD ve Çin destek verdi. ABD ve İngiltere, Fransa'ya askerî destek sözü verirken, Avrupa Birliği'nin de Mali askerlerinin hazırlıklarına yardımcı olmak üzere 200 kadar askerî danışman göndermeyi planladığı kaydedildi. İngiltere'nin de hava ikmal desteği için bu ülkeye iki askeri kargo uçağı gönderme kararı almasının ardından, Almanya destek verdiğini ancak asker göndermeyeceğini açıkladı. Hollanda da, Fransa'nın askerî müdahalesine destek verdiğini bildirdi. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Birliği de Mali'ye 3 bin 300 asker göndermeye hazırlanıyor. Fildişi Sahili ile birlikte Burkina Faso, Nijer ve Senegal'in Mali'ye asker gönderecek ülkeler arasında olduğu belirtiliyor. Ancak Avrupa ve BM'nin Mali için bu kadar hızlı karar alması, “İki seneye yakın katliamın ve iç savaşın yaşandığı Suriye için neden daha güçlü yaptırım kararı almıyor” tepkilerine yol açtı. BM'nin Mali kararına Mısır, Ürdün, Cezayir, Libya tepki gösterdi.


Namlunun ucunda başka ülkeler de var
Afrika'da etkinliğini tekrar artırmak isteyen Fransa'nın hedefinde, Mali'den sonra eski sömürge ülkelerin bulunduğu iddia ediliyor

Fransa'nın Mali'ye düzenlediği askerî harekâtın, eski sömürgelerine bir gözdağı ve etkinliğini tekrar artırma isteği olarak nitelendirildi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın askerî müdahaleleri sürdürmesi, bunun uzun vadeli bir strateji olduğunu ortaya koydu. Mali'den sonra müdahale?edilecek ülkelerin ise Fransa'nın 1904'ten beri elinde bulundurduğu ülkelerin başında Benin, Senegal, Gine, Nijer, Moritanya, Fildişi Sahili, Benin ve Burkina Faso geliyor. Bu ülkeler de iştah kabartan doğal kaynaklara sahip: Altın, uranyum, fosfat, petrol, demir, doğal gaz, elmas, mangan, demir, kobalt, boksit, bakır, altın, nikel, tantal, silisli toprak, kil, kakao, kahve, palmiye yağı gibi gibi doğal kaynaklara sahip ülkeler. Fransa, daha önce 2011 yılında Fildişi Kıyıları'nda eski lider Laurent Gbagbo'nun yakalanması için düzenlenen operasyonuna askerî destek vermişti. (türkiye gazetesi)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum