1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Suriye’ye Mezhep Anlayışıyla Bakmayın"
"Suriye’ye Mezhep Anlayışıyla Bakmayın"

"Suriye’ye Mezhep Anlayışıyla Bakmayın"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e “Suriye meselesine bir mezhep anlayışıyla bakmanın yanlış olduğunu" söyledi.

30 Aralık 2015 Çarşamba 16:35A+A-

Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Vahdet Konferansı için gittiği Tahran'da İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'le görüştü. Görüşmeye ilişkin bilgi veren Görmez, “İslam coğrafyası ve İslam dini, tarihin en zor süreçlerinden birisinden geçiyor. Bu zorluğun en büyük sebebi siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik bütün sorunların dinin sırtına yüklenmesinden kaynaklanıyor” dedi.

SAVAŞ ÖNLENMİŞ OLUR

Görmez, “Doğrudan meydana gelen büyük hadiseleri, bir mezhep savaşı veya mezhep ihtilafı olarak değerlendirmek doğru değildir. Şiddet ortamlarından yeni türeyen, kendilerini dini olarak adlandıran dini akımlar ile medeniyetler kuran İslam'ın ana yolu arasında ciddi bir çatışma söz konusu. Doğrudan bir Şiilik ve Sünnilik arasında değil, yeni ortaya çıkmış birtakım tekfirci şiddet anlayışları ile tarih boyunca İslam medeniyetini inşa eden o ana yollar arasında bir ihtilaf söz konusu” diye konuştu.

TÜRKİYE VE İRAN BİRLİK OLMALI

Görmez, Hamaney'e "Türkiye ve İran'ın, Suudi Arabistan'ı da yanlarına alıp birlik içerisinde hareket etmesi parçalanmışlıkları ortadan kaldırma konusunda yararlı olacak" dediğini anlattı. Suriye konusunun da ele alındığını belirten Görmez, “Suriye konusu herkesin en büyük acısıdır ve bu acı başka dünyalara yansımaya devam ediyor. Öncelikle bu acının dindirilmesi, buradaki kan ve gözyaşının durdurulması, Suriye meselesine bakışta bir mezhep anlayışıyla bakmanın yanlışlığını, madem Vahdet Haftası'ndayız asıl vahdeti burada, salonlarda konuşmak yerine, bu dünyalarda inşa etmek gibi bütün Müslümanların bir görevi olduğunu ifade ettim” dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT