1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriyeli Muhalifler "Vatan Platformu" Kurdu
Suriyeli Muhalifler Vatan Platformu Kurdu

Suriyeli Muhalifler "Vatan Platformu" Kurdu

Suriye içindeki muhalifler, halk gösterilerinin devamı ve Hür Ordunun ortak faaliyetleri konusunda da uzlaşma sağladı.

20 Haziran 2012 Çarşamba 01:27A+A-

Despot Beşşar Esed yönetimine karşı mücadele eden Suriye içindeki muhalifler, halk gösterilerinin devamı ve Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) ortak faaliyetleri konusunda da uzlaşma sağladı.

Öte yandan Suriyeli muhalif STK'lar İstanbul'da düzenledikleri konferansla ''Vatan Platformu'' kurmaya karar verdi. Platformun sözcüsü Muaz Sıbai, oluşturulan ''Vatan Platformu''nun siyasi, mezhep ve etnik ayrım gözetmeksizin ülkenin tamamının kalkınması için çalışacağını kaydetti.

Suriye içerisinde faaliyet gösteren muhalif yapılanmalar, despot Beşşar Esed yönetiminin yürüttüğü askeri saldırılara karşı birlikte hareket etme kararı aldı. Topkapı Eresin Otel'de düzenledikleri basın toplantısında Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Yönetim Kurulu Üyesi Mutii el-Batin, halk gösterilerinin devamı ve Özgür Suriye Ordusu'nun faaliyetleri konusunda da uzlaşma sağladıklarını belirtti.

Mutii el-Batin, ülke içindeki muhalefetin kurduğu komisyonun Suriye dışında faaliyet gösteren SUK ile koordinasyon içinde hareket edeceğini dile getirdi. Suriye Devrimi Bağımsız Devrimciler Hareketi sözcüsü Cemal Vadi ise muhalefetin Suriye halkını temsil etmesinin sorgulanmasını ahlaki bulmadığını kaydederek şöyle konuştu: ''Bize Suriye halkının kaçta kaçını temsil ediyorsunuz diye soranlara şunu hatırlatırız. Bizler halkın kendisiyiz ama Beşşar Esed'in babasından miras aldığı diktatörlüğün halkı temsil etmediğini çok iyi biliyoruz. Bizler Suriye'de özgür seçimlerin yapılmasını ve somut olarak halkın kendi temsilcilerini seçmesini istiyoruz.'' Toplantıya uydu aracılığıyla katılan Suriye içindeki muhalefetin liderlerinden Şeyh Salih el-Hamavi ve Muhammed Ebu Zeyd ülkedeki son durum hakkında bilgi verdiler. Ülke içindeki muhalefetin ortak komisyonunda, Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), Suriye Devrimi Yüksek Meclisi, Suriye Devrimi Bağımsız Devrimciler Hareketi, Demokratik Değişim Güçleri Buluşması ve Suriye Yerel Devrim Komiteleri'nden birer temsilci bulunacak.

 Suriyeli Aşiretler Yüksek Konseyi tarafından Urfa’da gerçekleştirilen toplantıda, 40’a yakın aşiret lideri ortak bir deklarasyon yayınladı. Deklarasyonda, Suriye’de rejim değişikliği talebi, uluslararası müdahale konusu ve Özgür Suriye Ordusu’na desteğin artırılması çağrısı yer aldı. Arap-Der ile Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi'nin (IMPR) öncülüğünde Şanlıurfa’da düzenlenen Suriyeli Aşiretler Yüksek Konseyi toplantısına, Suriye’nin Rakka, Humus, Hama, Deyrizor ve Halep vilayetlerinden gelen 40’a yakın Arap aşireti lideri katıldı. Şanlıurfa’daki akraba aşiretlerle de görüşmeler yapan Konsey üyeleri, toplantı sonrasında yayınladıkları ortak deklarasyonda, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in yönetimi bırakmasının çözüme katkı için tek başına yeterli olamayacağını ifade etti.

Muhalif STK’lar “Vatan Platformu” kurdu

Suriyeli muhalif 8 sivil toplum kuruluşu, ortak hareket etme kararı çerçevesinde “Vatan Platformu” kurdu. Platformun sözcüsü Muaz Sıbai, yaptığı açıklamada, Suriye'nin demokratikleşmesi için sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelmesi gerektiğini söyledi. Suriye'deki rejimin değişikliği sonrasında çok sesli bir toplum düzeni için ülkeyi gençlerin öncülüğünde yeniden inşa edeceklerini ifade eden Sıbai, totaliter bir yapıdan özgürlükçü bir yapıya geçiş sürecinde ihmal edilmiş alanları yine Suriye halkının gayretleriyle çözülebileceğini kaydetti. İstanbul'da 14-16 Haziran tarihlerinde Suriye'nin yanı sıra 20 farklı ülkeden gelen katılımcılarla bir konferans düzenlediklerini anımsatan Sıbai, oluşturulan “Vatan Platformu”nun siyasi, mezhep ve etnik ayrım gözetmeksizin ülkenin tamamının kalkınması için çalışacağını kaydetti. Vatan Platformu bünyesinde, Suriye Aktivist Ağı (SYAN), Suriye Özgürlük Nesli, Suriye Özgürlükler Merkezi, Suriye İşadamları Birliği, Suriye Araştırma ve Analiz Enstitüsü, Hayr Vakfı, Suriye Ulusal Medya Merkezi (SAMA) ve Suriye Lojistik ve Yardım Merkezi yer alıyor.

Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT