1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Suriyeli muhalifler Türkiye'nin kara harekatına hazırlanıyor
Suriyeli muhalifler Türkiye'nin kara harekatına hazırlanıyor

Suriyeli muhalifler Türkiye'nin kara harekatına hazırlanıyor

Türkiye destekli muhalif gruplar, Suriye'nin kuzeyindeki YPG/PKK güçlerine karşı yakında gerçekleştirilecek kara operasyonuna hazırlık yapıyor. SDG ise ABD’nin kendilerine ihanet ettiğini Rusya’nın da kendilerini yalnız bırakacağını düşünüyor.

03 Aralık 2022 Cumartesi 19:55A+A-

HAKSÖZ HABER

1 Kasım tarihinde Taksim’de bombalı eylem yapan YPG/PKK güçlerine karşı hava harekatı düzenleyen Türkiye Silahlı Kuvvetleri’nin kara harekatı yapmak üzere bölgedeki Suriyeli muhalif gruplara teyakkuzda bulunmalarını ilettiği öğrenildi.

Türkiye destekli Suriye Ulusal Ordusu'nun siyasi büro yetkilisi Hişam Eskef, Al-Monitor'a "Savaş kapıda, hazırlıklarımız tüm hızıyla devam ediyor ve büyük yeteneklerimizi konuşlandırdık" açıklamasını yaptı.

Ayn el-Arap gibi tek eksenle sınırlı olmayan büyük bir askeri operasyon olabileceği öngörülen kara harekatına dahil edilmesi planlanan Suriyeli muhalif grupların belirttiğine göre, “Türkiye tarafından azami hazır olmamız istendi. Türkiye ordusu ile aramızda ortak harekat odası oluşturuldu. Artık operasyona başlamak üzereyiz. Kürt güçlerinden ilk kurtaracağımız alanlar Tel Rıfat ve çevredeki 36 Arap köyü olacak.”

HTŞ’nin harekata dahil edilip edilmeyeceği ise belirsizliğini koruyor. İdlib'de ikamet eden Ebu Haşim lakaplı HTŞ askeri lideri Al-Monitor'a verdiği demeçte: “Türkiye, HTŞ'den savaşa katılmasını isteyebilir ama henüz bunu yapmadı. Bunun nedeni, HTŞ'nin askeri operasyonlarda Özgür Suriye Ordusu [ÖSO] gruplarından daha deneyimli olması ve daha fazla eğitim almış olması olabilir. Bu savaşta yer alırsak, Suriye muhalefetinin kontrolündeki coğrafi alanları genişletmek gibi büyük kazanımlar elde edeceğiz. Ayrıca bazı HTŞ liderleri, Tel Rıfat ve Menbiç gibi SDG tarafından kontrol edilen bölgelerden geliyor ve bu bölgelerden birçok genç savaşçıyı askere alabilir.” dedi.

Menbiç'te ikamet eden SDG lideri Şuran Muhammed ise Türkiye’nin harekat planlarına karşı olduklarını ve ellerinden geleni yapacaklarını savundu.  Al-Monitor'a konuşan Şuran, “Bu savaşa hazırız. Türkiye bize saldırırsa, elimizden gelen her şekilde karşılık veririz. Daha önce yapmadığımız nitelikli operasyonlarla karşılık vereceğiz.”

ABD’nin ihanetiyle sarsılan ve Rusya’nın da kendilerine yardım etmeyeceğini ifade eden SDG sözcüsü, “Türkiye, Suriye rejiminin ayrıldığımız bölgelere girmesi karşılığında Rusya'dan sınırdan 32 kilometre [20 mil] çekilmemizi sağlamasını istedi. Ama bu olmayacak. Bölgelerimizi DAEŞ’ten kurtarmak için kan verdik. Ne yazık ki bir ABD ihaneti ve Rusya'nın bizi terk edeceğini tahmin ediyoruz ama teslim olmayacağız. Kobani [Ayn el-Arab] sembolik bir şehir. 2014'te DAEŞ'i kuşatıp yendiğimiz ve yüzlerce canı feda ettiğimiz yer burası. Bu şehri nasıl terk ederiz?” dedi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum