1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriyeli Muhalifler Karargâhı Şam’a Taşıyor
Suriyeli Muhalifler Karargâhı Şam’a Taşıyor

Suriyeli Muhalifler Karargâhı Şam’a Taşıyor

Suriye ordusu muhalifleri bastırmak için muhalif şehirleri bombalamaya devam ederken, muhalif Hür Suriye Ordusu da yeni bir yapılanmaya gidiyor.

23 Mart 2012 Cuma 08:51A+A-

Haber: Ceren KENAR

İdlib, Hama, Dera ve Humus halihazırda kuşatılmış şehirler ve her gün onlarca ölüm haberi geliyor.

Bu arada kapsama alanını genişleten Suriye ordusu tarafından atılan bombalar dün Kuzey Lübnan’ı da vurdu. Suriye ordusunun ağır silahlar ve bombalarla Lübnan’ı hedef alması, zamanlaması açısından, bir kazadan çok uyarı olabileceği yönünde yorumlanıyor. Zira bu hafta Lübnanlı yetkililerin, Suriye’ye uygulanan uluslararası mali yaptırımlara katılma kararı yönünde tavır aldığına yönelik duyumlar gelmeye başladı. Suriye ordusunun saldırısı sonucunda herhangi bir can kaybı olmazken, 25 yaşındaki Suriyeli bir mültecinin yaralandığı belirtiliyor. Saldırının sonucunda bir grup köylünün evlerini boşaltarak bölgeyi terk ettiği de söyleniyor.

Suriye ordusundan kaçan muhalif askerlerden oluşan Hür Suriye Ordusu ise yeniden yapılanmaya gidiyor. Hür Suriye Ordusu’nun Şam merkezli bir askeri konsey kurduğu bildiriliyor. Konseyin yetki ve amaçları konusunda ayrıntılı açıklamalar henüz yapılmazken, özellikle Şam’ın merkezi ve etrafındaki rejim karşıtı eylemlerin bu konsey tarafından belirleneceği ve yönetileceği söyleniyor. Bu adımla beraber Şam bölgesindeki saldırıların artması bekleniyor.

Hak ihlallerini engellemeye çalışacaklar

Hür Suriye Ordusu’nun yapısı ve prensiplerine ilişkin diğer bir haber ise muhaliflerin siyasi kanadı Suriye Ulusal Konseyi’nden geldi.

Tunus’ta düzenlenen Suriye’nin dostları toplantısında alınan karara göre Suriye Ulusal Konseyi toplantıya katılan ülkeler tarafından Suriye halkını temsil eden meşru siyasi irade olarak kabul ediliyor. Konsey, Hür Suriye Ordusu’na yönelik insan hakları ihlalleri suçlamalarına karşı eyleme geçerek bir dizi önlem ve karar aldı.

Geçtiğimiz günlerde insan hakları örgütleri Esed güçleriyle savaşan Hür Suriye Ordusu militanlarının “rejim yanlısı” güçlere karşı uyguladığı hak ihlallerine yönelik endişelerini dile getirmiş ve hiçbir durumun insan hak ihlallerini meşrulaştırmadığını vurgulamıştı. Eleştiriler sonrasında Suriye Ulusal Konseyi, Esed rejimine karşı mücadelede uyulacak bir dizi kural belirleme çalışmalarına başladıklarını duyurdu.

Konsey, Suriye’nin değişik bölgelerinde mücadele eden milisler arasında koordinasyonu öngörecek ve “özgürlük mücadelesi sürecinde insan hak ihlallerini engellemeyi sağlayacak” düzenlemelere gittiğini açıkladı.

TARAF

HABERE YORUM KAT