1. HABERLER

  2. HABER

  3. Suriyeli Kahraman Çocuk Videosu Kurgu Çıktı
Suriyeli Kahraman Çocuk Videosu Kurgu Çıktı

Suriyeli Kahraman Çocuk Videosu Kurgu Çıktı

Bizim de yayınladığımız kahraman çocuk görüntüsünün gerçek olmadığı ortaya çıktı. Ancak bu durum, Suriye’de çok sayıda çocuğun sniperlar tarafından vurulduğu gerçeğini yalanlamaz.

16 Kasım 2014 Pazar 08:00A+A-

HAKSÖZ-HABER

“Suriyeli kahraman çocuk” olarak izlenme rekorları kıran görüntünün bir film çekimi olduğu ortaya çıktı.

Haksöz-Haber olarak bizim de yayınladığımız görüntünün film çekimine ait olduğunu öğrendik. Birçok haber ajansının ve haber kanallarının yayınladığı ve izlenme rekorları kıran görüntüde Suriyeli çocuk, Esed’in keskin nişancılarının ateş hattında mahsur kalan bir kız çocuğunu iki defa vurulma taklidi yaparak kurtarıyordu. Sahnenin gerçek bir sahne olmadığının ortaya çıkmasıyla biz de yayınladığımız haberi düzeltiyoruz.

Ancak şunun altını çizmek gerektiğinin de farkındayız. Bu görüntü her ne kadar film çekimine ait olsa da gerçekleri anlatmaktadır. Esed’in keskin nişancılarının hedef alarak vurdukları çok sayıda çocuğun nasıl katledildiğini gösteren birçok video sayfamızda da yayınlanmıştı. Bununla birlikte Suriyeli gençlerin keskin nişancı hatlarında yaptıkları kahramanlıklara dair de birçok görüntü sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılmıştı.

suriyeli-cocuk-syrian-hero-boy-film-seti.jpg

Bu noktada böyle bir konunun film olarak çekilmesindeki sosyal duyarlılığı da tebrik etmek gerekir.

“NİYET DÜRÜSTÇE”

BBC'nin sosyal medyadan haber derleyen özel programı #BBCTrending'in araştırmasına göre, video kaydı Malta'da bir grup Norveçli film yapımcısı tarafından çekildi.

Suriye'deki çatışmaları izledikten sonra senaryoyu yazdığını kaydeden 34 yaşındaki yönetmen Lars Klevberg, savaş bölgelerindeki çocukların yaşadıklarına dikkat çekebilmek için videoyu kasten gerçekmiş gibi sunduklarını söyledi.

Klevberg, ''Gerçekmiş gibi davranacağımız bir film çekersek, insanlar da umutla yaklaşacaklar ve paylaşacaklardı. Çekimleri Mayıs ayında Malta'da Truva ve Gladyatör gibi filmlerin çekildiği setlerde yaptık. Küçük kız ve erkek çocuklar Malta'dan profesyonel oyuncular, arka plandaki Arapça sesler de Malta'da yaşayan Suriyeli mülteciler'' dedi.

Peki milyonlarca insanı yanıltma potansiyeli olan filmi çekerken nasıl hissettiler? Klevgerg, çok da rahatsız olmadıklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor:

''Filmin dikkat çekip çekmeyeceğini, özellikle de çocuklar ve savaş konusunda tartışma yaratıp yaratmayacağını; ayrıca medyanın bu video kaydına nasıl tepki göstereceğini de görmek istedik.

Filme, 2013'te Norveç Film Enstitüsü (NFI) ile Norveç Sanat Konseyi'nden maddi kaynak sağlandığı bildiriliyor.

Filmin yapımcıları, fon başvurusu sırasında video kaydını internete gerçek ya da kurgu olduğu yönünde herhangi bir açıklama yapmadan internete yükleyeceklerini belirttiklerini de söylüyor.

Yapımcılar, bu nedenle, filme kaynak sağlayanların, bu niyetlerin farkında olduklarını ve desteklediklerini de kaydediyor.

MFI'den Ase Meyer ise, amacın alay etmek ya da dikkat çekmek olmadığını, yapımcıların dürüst bir niyetle hareket ettiklerini belirterek, ''İnsanların bunun gerçek olduğunu düşünmesine şaşırdım. Filmi izlediğimde, küçük çocuğun vurulduğunu ama koşmaya devam ettiğini de gördük. Üzerinde kan da yoktu'' dedi.

NFI filme yaklaşık 30 bin euro kaynak sağlamış. Meyer, filmin düşük bütçeli olduğunu, aslında genelde daha büyük bütçeler için başvuru yapıldığını söylüyor. Ancak Meyer, videonun internette yayılmakta olduğunu duyunca filmin yapımcılarıyla temas kurarak, kaydın kurgu olduğunu açıklamaya teşvik etmiş.

İLGİLİ HABERİMİZ >>>

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum