1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'den Sahte Video Kaset
Suriyeden Sahte Video Kaset

Suriye'den Sahte Video Kaset

Suriye'nin dün yayınladığı ve Suriyeli muhalifleri saldırgan olarak gösteren kaset hakkında Lübnan'da protesto yapıldı.

29 Kasım 2011 Salı 15:43A+A-

Suriye dışişleri bakanının dün düzenlediği basın toplantısında, Suriyeli göstericileri suçlamak için Suriye’deki olaylarla ilgisi olmayan bir videokaset yayınlayarak, görüntülerde yer alanların Suriye’de orduya karşı silahla saldıran ‘terörist gruplar’ olduklarını iddia etti. Görüntülerde yer alan bazı şahısların da aralarında bulunduğu onlarca genç ise Lübnan’da kaseti protesto eylemi yaptı.

Lübnanlılar Suriye dışişleri bakanı Velid Muallim’i dün düzenlediği basın toplantısında eski videolar yayınlayarak onları Suriye’de orduya saldıran ‘silahlı teröristler’ olarak göstermekle suçladı. 

Lübnan’ın kuzeyindeki Trablus’un Babu’t tibyane mahallesinden onlarca Lübnanlı genç, geçen Salı akşamı eylem yaptı. Dışişleri bakanının yayınladığı videokasette görüntüleri yer alan bazı şahıslar da bu eyleme katılarak Suriye rejiminin ve medyasının üzerlerine attığı iftirayı protesto etmek için orada bulunduklarını dile getirdiler. 

Muallim’in basın toplantısında yayınlanan videokasette Suriye’de bir silahlı grup gözüküyor. Bu silahlı grup Muallim’in iddiasına göre ordudan ve Baas güçlerinden binlerce askeri öldürmüş bulunuyor. 

Dışişleri bakanı videoyu sunduktan sonra şöyle dedi: ‘Bu videoyu, silahlı grupların varlığını hala inkar etmekte olan Arap bakanlar komitesine hediye ediyorum.’ 

Videokasette görüntüsü yer alanlardan biri olan Danny Dench El-Arabiya.net’e yaptığı açıklamalarda bu görüntülerin, 2008 yılında Babu’t tibane ve Cebel Muhsin arasında geçen çatışmalar sırasında çekildiğini, Lübnan hükümetinin de bundan haberdar olduğunu söyledi. 

Dench, basına yaptığı açıklamalarda Suriye rejimini kendilerinin görüntülerini, Cisir Şugur, Humus ve Der’a’da Suriye ordu güçlerini öldüren silahlılarmış gibi yayınlamakla suçladı. 

Video görüntüsünde yer alan bir başka şahıs ile kendisinin Suriye olayları ile asla bir ilgisi olmadığını ifade ederek bu video görüntüleri nedeniyle Suriye rejimine destek olan bazı Suriyeli kesimlerden kendilerine bir zarar verebilineceğinden endişe ettiğini dile getirdi. 

Kasetteki görüntüler Lübnan’dan

MTV Lübnan Televizyonu, basın toplantısı sırasında sunulan videokasette 2010 yılında Lübnan’da meydana gelen meşhur bir olayın görüntülerinin de yer aldığına dikkat çekti.

Kanalın eloktronik sitesinde bu konuya ilişkin verilen haberde şöyle dendi: ‘Muallim’in sunduğu videokasette Suriye’deki terörist grupların elinde öldüler diye gösterilenlere ait görüntüler aslında geçen yılın ortasında Katrimaya Kasabası’nda işlenen bir suça aittir. Zira o vakit kasaba halkı, kasabadan bir aileyi öldürmeye kalktı gerekçesiyle bir Mısırlıyı öldürmeye kalkmıştı. 

Öldürme ve tecavüz suçundan Mısırlının öldürülmesi hadisesi, Lübnanlı insan hakları örgütlerinin ifadesine göre ‘vahşi’ bir şekilde gerçekleştirildi. Bu hadise, o dönem Lübnan’daki Mısır büyükelçiliği tarafından da öfke ile karşılandı.

Varol Sarıyüce / TIMETURK

HABERE YORUM KAT