1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye’den “Haklıyız” Açıklaması
Suriye’den “Haklıyız” Açıklaması

Suriye’den “Haklıyız” Açıklaması

Suriye'den düşürülen uçak ile ilgili "haklıyız" açıklaması geldi. İşte o açıklama...

25 Haziran 2012 Pazartesi 14:49A+A-

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Suriye tarafından uluslararası sularda düşürülen Türkiye'ye ait savaş uçağıyla ilgili açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdisi tarafından yapılan açıklamada Suriye'nin suçsuz olduğu savunuldu.

Makdisi, Suriye'nin Başkenti Şam'da basın toplantısında uçak düşürülmesi olayıyla ilgili olarak, "Suriye'nin Türkiye'ye karşı bir düşmanlığının olmadığını ancak ihlalin de karşılıksız bırakılamayacağını" savundu.

Açıklamadan ayrıntılar:

“SURİYE UÇAĞI DA OLSAYDI VURULURDU”

Bu uçak Suriye uçağı dahi olsaydı, yine de aynı yöntemle vurulacaktı. Kullanılan silah radardan yoksundur. Aniden gelişen bir olaydır. Orada sorumlu subaylarda radar sistemi yok. Onlar hafif silahlara sahipler. Daha önce de ihlaller yapıldı. Özellikle İsrail 2007 yılından beri Suriye hava sahasını ihlal ediliyor. Daha önce Suriye topraklarına sızma yapılan bölgedir burası.

 

“Uçaksavarla Vurduk”

Suriye'nin verdiği yanıtın savunmaya yönelik olduğunu söyleyen Makdisi, Türk uçağının en azami menzili 2.5 kilometre olan bir uçak savar tarafından düşürüldüğünü, uçağın vurulduğu anda Suriye'nin havasahasında bulunduğunu öne sürdü.

“TC Dışişleri'nin Versiyonu Gerçeğe Aykırı”

Makdisi, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın ise, olaya ilişkin "gerçeğe aykırı bir versiyon sunduğunu" öne sürdüğü basın toplantısında "Türk hükümetinin açıklamalarının amacı, Türk halkını, Suriye'ye yönelik, Türkiye'ye hizmet etmeyen davranışlarını desteklemesi için harekete geçirmektir" iddiasında bulundu.

Bu arada, Suriye Dışişleri Sözcüsü, Türkiye'nin çağrısı üzerine yarın yapılacak olan NATO toplantısına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de ittifakın yapacağı herhangi bir toplantının güvenlik ve istikrarı güçlendirmeye yönelik olması gerektiğini belirterek "Ancak, söz konusu toplantı agresif ise eğer o zaman biz diyoruz ki Suriye'nin toprakları, suları ve hava sahası Suriye ordusu için kutsaldır" diye konuştu.

“HER ŞEYE RAĞMEN DOSTUZ”

Egemenliğimiz ihlal edildi. Türk uçağının ihlali karşılıksız bırakılamazdı. Türkiye'ye karşı bir husumetimiz yok. Her şeye rağmen, Türk hükümetinin girişimlerine rağmen iki ülke arasındaki dostluk halen devam ediyor.”
 

Pilotların Postalları Bulundu

Öte yandan Başbakanlık Resmi Konutu'nda yapılan brifingde Genelkurmay 2. Başkanı Hulusi Akar, Suriye tarafından vurulan F4 uçağındaki pilotların postallarının bulunduğunu söyledi. Akar bir de fotoğraf gösterdi. Genelkurmay 2. Başkanı Akar, keşif uçağının SAM Füzesi ya da omuzdan ateşlenen bir füzeyle vurulmuş olabileceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT