1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye’deki Yıkım Dünyanın Sonunu Andırıyor
Suriye’deki Yıkım Dünyanın Sonunu Andırıyor

Suriye’deki Yıkım Dünyanın Sonunu Andırıyor

Esed rejimi, Rusya ve İran’ın Suriye’nin birçok şehrini yerle bir etmesinin ardından oluşan görüntü, adeta bilim-kurgu filmlerindeki dünyanın sonu manzaralarını andırıyor.

20 Şubat 2020 Perşembe 10:41A+A-

YAHYA FIRAT / HAKSÖZ-HABER

Suriye’nin Halep, Hama, Humus, Doğu Guta ve İdlib gibi kadim şehirlerini ve mimarisini yok eden rejim ve destekçileri, geriye enkaz yığınlarından oluşan hayalet kentler bıraktı.

Hayalet şehirlerden kaçan Suriyeliler, gittikleri bölgelerde yaşam mücadelesi veriyor.

Şimdiye kadar rejimin saldırıları nedeniyle 500 binden fazla sivil hayatını kaybederken 7-8 milyon kişi de yerinden oldu.

Son zamanlarda katil Esed rejimi ile işgalci Rusya ve İran’ın İdlib’e yönelik hunharca saldırılarından dolayı 900 binden fazla sivil şehri terk ederek Türkiye sınırına göç etti.

Türkiye sınırına göç eden mazlumlar, hem dondurucu kış soğuklarıyla mücadele ediyor hem de beslenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlar noktasında sıkıntılar yaşıyor.

Derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veren siviller, birçok sorun yaşıyor. Bu sorunlardan en fazla etkilenenler ise çocuklar. Şimdiye kadar çadırlarda yaşayan 12’den fazla çocuk yetersiz imkanlardan dolayı hayatını kaybetti. 

7155-001.jpg

7156-001.jpg

Türkiye sınırına göç eden ve babası şehit olan 21 yaşındaki Yahya Cemal yerel kaynaklara yaptığı açıklamada, “Ailemi götürecek güvenli bir yer kalmadı. Bu caniler, her yerde bizi hedef alıyor.” ifadesini kullandı.

Eskiden bir tüccar olan Muhammed, eşiyle birlikte geldiği Türkiye sınırında yaşadıklarını kâbus olarak tanımlıyor. Muhammed, “İnsanlar çok korkuyor. Şartlar çok kötü. İnsanlar ağaçların altında yatıp kalkıyor. Havalar çok soğuk.” açıklamasını yaptı.

Sınıra göç edenlerden Dr. Muhammed de rejim saldırıları nedeniyle eşi ve 4 çocuğuyla birlikte kaçtığını belirtti. Suriye’deki küçük bir hastanede sivillere hizmet verdiğini söyleyen Dr. Muhammed, “Çok fazla tıbbi malzemeden yoksun olarak hizmet veriyorduk.” diye konuştu.

Üç çocuk annesi O. Mustafa ise, rejim saldırıları nedeniyle 2 kadın ve 14 çocukla birlikte sınıra kaçtıklarını aktardı. Mustafa, “Sürekli bomba sesi duyuyorduk. Şimdi nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Bir sürü insan var. Bunları hepsi nasıl başını sokacak bir yer bulacak. Bu çok zor.” değerlendirmesini yaptı.

7157-001.jpg

7158-001.jpg

HABERE YORUM KAT