1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'deki Çocukların Dramı
Suriye'deki Çocukların Dramı

Suriye'deki Çocukların Dramı

‘Save The Children’ (Çocukları Koru) kuruluşunun yayımladığı son rapora göre, Suriyeli çocuklar yalnızca şiddet değil, ağır salgın hastalıklar nedeniyle de yaşamını yitiriyor.

10 Mart 2014 Pazartesi 14:38A+A-

Kuruluşun “Yıkıcı Bir Bedel: Üç Yıllık Savaşın Suriyeli Çocukların Sağlığına Vurduğu Darbe” isimli raporunda, çocukların normal şartlarda tedavi edilebilir hastalıklara yakalandıkları ancak tıbbi şartların çok kötü olması nedeniyle hastalıkların ilerlediği ve ölüm tehlikesini ortaya çıkardığı ifade ediliyor.
 

"Sopayla bayıltıp ameliyat ediliyor"

Rapora göre ülkede imkansızlıklar nedeniyle şu ‘korkunç’ durumlar yaşanabiliyor:

Suriyeli çocuklar yeterli tıbbi müdahale şansı olmadığı için kalıcı felç geçiriyor, elektrik kesintileri nedeniyle yeni doğan bebekler kuvözlerde ölüyor, anestezi yapılamadığı için hastalar metal sopalarla bayıltılarak ameliyat ediliyor, hastalara ölüme sebebiyet verecek şekilde kan nakli yapılıyor.

Kuruluşun Bölge Direktörü Roger Hearn’e göre Suriyeli çocuklar ülkede barbarca koşullara maruz kalıyor. Hearn, “Her şeyden önce ülkede doktor bulabilmek tamamen şansa bağlı. Uygun şartlara sahip ve doğru tedaviyi görebileceğiniz bir klinik bulabilmek ise neredeyse imkansız” diyor.

Suriyeli bir doktor, raporu hazırlayan kuruluşa yaptığı açıklamada, “Sağlık merkezlerinde şartlar o kadar kötü ki bazen kanamadan ölmemeleri için çocukların uzuvlarını kesmek zorunda kalıyoruz” şeklinde konuşuyor.

 

Aşılama yapılamıyor

Raporda son dönemde çocuk felci ve kızamık gibi kalıcı felce ya da ölüme sebep olan hastalıkların ortaya çıktığı da vurgulanıyor.

Suriyeli çocukların yakalandığı hastalıklar normal çalışan bir sağlık sisteminde tedavi edilebilir, hatta önlenebilir.

Genelde ortaya çıkan hastalıklar, tüm dünyada 5 yaş altı çocuklar için ölümcül olan kızamık, ishal ve solunum hastalıkları.

 

DOSYA: SURİYE'DE SAVAŞ

Raporda Suriye’deki sağlık sisteminin hangi noktaya gerilediğini gösteren veriye göre, 2010’da ülke çapında 26 kızamık vakası tespit edilirken, bu sayı 2014’ün ilk haftası içinde ve yalnızca 5 yaş altı çocuklarda 84.

Ülkede tedavi edilme imkanı olan kanser, astım ve diyabet gibi hastalıklar yüzünden 200 bin kişi hayatını kaybetti. Bu sayı Suriye’deki iç savaşta şiddet nedeniyle ölenlerin sayısından çok daha fazla.

Ülke çapındaki hastanelerin yüzde 60’ından fazlası işlevsiz durumda. Doktorların yaklaşık yarısı ülkeyi terk etti; çatışmalardan önce 2 bin 500 doktorun bulunduğu Halep kentindeki doktor sayısı, raporun hazırlandığı gün itibariyle sadece 36.

Kuruluş, Birleşmiş Milletler’e (BM) yaptığı çağrıda Suriye’de ihtiyaç duyulan bölgelere acil yardım gönderilmesi için her türlü girişimde bulunulmasını istiyor.

Roger Hearn’e göre, dünya liderleri bu sorunun en küçük kurbanları için ayağa kalkmalı ve onların daha fazla acı çekmelerine ve ölmelerine göz yumulmayacağının mesajını net bir şekilde vermeli.

Save the Children

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT