1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Silahlar Bayram Boyunca Susacak mı?
Suriyede Silahlar Bayram Boyunca Susacak mı?

Suriye'de Silahlar Bayram Boyunca Susacak mı?

Esed'in bayramda ateşkes sözü vermesi askeri bir plan mı? Muhalifler Esed'in sözüne güveniyorlar mı?

25 Ekim 2012 Perşembe 21:22A+A-

HAKSÖZ-HABER

Esed’e bağlı Suriye ordusu bayram müddetince -Cuma sabahından Pazartesiye kadar- askeri operasyonları durduracağını fakat herhangi bir saldırı olması halinde buna cevap vereceğini açıklayarak ateşkesi şarta bağladı. Karar devlet televizyonundan ilan edildi.

Şu ana kadar rejimin verdiği sözlerin hiçbirini tutmaması göz önünde bulundurulduğunda Esed rejiminin çok rahat bir şekilde mazeret üretip bu ateşkes sözüne de uymayacağı ifade ediliyor.

Muhaliflerden Açıklama

Öte yandan Suriye ordusundan gelen şartlı ateşkes açıklamasından sonra Özgür Suriye Ordusu da ateşkese uyacağını fakat daha önce hiçbir sözün tutulmadığını anımsatarak herhangi bir saldırı durumunda savunmaya geçeceklerini açıkladı. 

Nusret Cephesi, Ensar el İslam ve Suriye Devrim Konseyi ise rejimin ateşkes sözünün hiçbir meşruiyetinin olmadığını, direnişi sürdüreceklerini ilan ettiler.

Nusret Cephesi, ateşkes sözüne karşı şöyle bir bildiri yayınladı: “Bizler daha ilk bildiriden itibaren konumumuzu tüm açıklığıyla ortaya koyduk. Amaçlarımızı ve araçlarımızı şüpheye yer bırakmayacak şekilde belirttik. Buna dayanarak: Bu küstah, Müslümanların kanlarını akıtan, onurlarını çiğneyen rejimle aramızda bir ateşkes söz konusu olamaz. Onlarla aramızda Allah hükmünü verene kadar –ki, O, hüküm verenlerin en iyisidir- vallahi kılıçtan başka bir şey yoktur.

“ATEŞKES ASKERÎ BİR PLANDIR!”

Suriye Devrimi 2011 Basın Konseyi ise ÖSO Komutanlığına, tüm tugay ve müfrezelerine ve tüm vilayetlerdeki askeri konseylere dönük bir uyarı metni yayınladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Suriye Devrimi 2011 Basın Konseyi'nin daha önce de iç istihbarat aldığı çok güvenilir kaynaklara göre BM- Arap Ligi temsilcisi Lakhdar Brahimi tarafından Kurban Bayramı süresince geçerli olmak üzere önerilen ateşkes teklifi; aslında Rus-İran ortaklığının Suriye'deki askeri operasyonları için yürürlüğe koyduğu askeri istihbarat planıdır.

Brahimi tarafından bir iyi niyet göstergesi ve de ileriki süreç için muhtemel bir kalıcı ateşkesin ilk ayağı olarak önerilmiş olsa da; ateşkes teklifinin gerçek amaçları şunlardır:

1. Rejim güçlerinin ülkenin ana geçişleri ve otoyollarını ve böylece özgürleştirilmiş bölgelerdeki ÖSO birliklerinin ikmal yollarını kontrol altına alması.

2. Rejim güçlerine yeni kontrol noktaları oluşturma ve eskilerini güçlendirmelerini, destek kuvvet ve mühimmat ulaştırmalarını sağlayacak zamanı sağlamak.

3. Rejimin Hava Kuvveti takviyesinde bulunmasına ve de üslerini askeri açıdan güçlendirmesine, pilot ve teknisyen açığını kapatmasına ve de üslere bomba, füze ve TNT takviyeli varil bombaları yığınağı yapmasına imkan vermek.

4. Rejime ÖSO birlikleri ve çeşitli devrim tugaylarının yerlerini tespit ve hareketlerini takip edebilmek için ek süre tanımak.

5. (Tıp, medya, diğer konular gibi) Çeşitli alanlarda faaliyet gösteren aktivistleri evlerinden kan dökülmeyen baskınlar yaparak teslim almak. Rejim çoktan tutuklamak istediklerinin listelerini hazır etti bile.

6. Rejime askeri araç ve uçakların bakım ve tamiri için, yeni silah ve cephaneliklerin de dağıtımı için ek süre tanımak.

Bu bilgilere bakarak ÖSO komutanları ve mensuplarına ve de tüm Suriye halkına önerilen "ateşkes"i ve rejimin bu şeytani planını reddetmeleri ve de daha önemlisi bu rejimin defalarca nasıl sözlerini tutmadığı ve sadece işine gelen şekilde hareket ettiğini hatırlamaları çağrısında bulunuyoruz. Ateşkesin yürürlüğe girmesi durumunda, rejim bahsi edilen tüm stratejileri hayata geçirecektir.

Katliam Sürüyor

Suriye'de dün 132 kişi bugün ise akşam saatlerine kadar 77 kişi katledildi. Katledilenler arasında kadın ve çocuklar da var.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum