1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Şartlar Daha da Ağırlaştı
Suriye'de Şartlar Daha da Ağırlaştı

Suriye'de Şartlar Daha da Ağırlaştı

İnsani Yardım Platformu Koordinatörü Kurt "Sana İhtiyacım Var" kampanyasına ilişkin "Suriye'de dram ve sıkıntı devam ediyor. Kışın gelmesiyle Suriye'de şartlar daha da ağırlaştı" dedi.

30 Ocak 2014 Perşembe 12:57A+A-

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Sekreteri ve İnsani Yardım Platformu Koordinatörü Ali Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de, başta çocuklar olmak üzere kadın, yaşlı ve hastaların hayata tutunabilmeleri için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı, HAK-İŞ, Diyanet Vakfı, Rabia Platformu, Memur-Sen ve Anadolu Ajansı ile İnsani Yardım Platformu çatısı altında toplanan çok sayıda yardım kuruluşu, vakıf, dernek ve meslek örgütünün katılımıyla başlatılan kampanyanın ilgi gördüğünü söyledi. 

"Sıkıntı bitene kadar yardımların devam etmesi gerekiyor"

AA'nın, Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğrafları yayınlamasının ülkedeki insanlık krizine olan duyarlılığı arttırdığını vurgulayan Kurt, şöyle devam etti:

"Türkiye 3 yıldan beri Suriye halkına yardım elini zaten uzatıyor. Suriye'de dram ve sıkıntı devam ediyor. Sıkıntı bitene kadar yardımların devam etmesi gerekiyor. Kışın gelmesiyle Suriye'de şartlar daha da ağırlaştı. Savaş, açlık ve hastalığa bir halk ne kadar dayanabilir? Başlattığımız kampanyaya Türkiye çok olumlu cevap verdi. Bir hafta içinde 100 tır bölgeye ulaştırıldı. Kampanyanın çok başarılı bir start aldığını görüyorum. Halkımıza teşekkür ederim."  

Kurt, kampanyaya destek veren kurum ve kuruluşlardan aldığı bilgiye göre bir ihtiyaç listesi belirlediklerini aktararak, Suriyeli sığınmacıların en çok battaniye, kışlık giyecek, gıda malzemesi, mama, kadın hijyen ürünleri ve tıbbi malzemeye gereksinim duyduğunu kaydetti.  

Ali Kurt, kampanyanın bir benzerini, aralarında Endonezya, Malezya, Pakistan, Lübnan, Cezayir, Fas ile Avrupa ülkeleri ve ABD'nin de bulunduğu 25 ülkede 4 Şubat'ta başlatacaklarını bildirdi.

Kampanya kapsamında İdlip'e çadır kent kurulacak

Sadakataşı Derneği Tanıtım Birimi Sorumlusu Yakup Yurtseven, Lübnan'a sığınan Suriyelilere kampanya kapsamında, çoğunluğu battaniye, atkı, eldiven, ayakkabı gibi malzemelerden oluşan 3 tırın ulaştırıldığını söyledi. 

Yurtseven, havaların soğuması nedeniyle battaniye göndermeye öncelik verdiklerini, ayrıca Şanlıurfa'da bulunan günlük 10 bin ekmek üreten mobil fırını İdlip kırsalına geçireceklerini dile getirdi.

Suriyelilere yönelik çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Yurtseven, "Bunun için İdlip kırsalında 100 çadırdan uluşan bir çadır kent projesini başlattık. Çadır kent için duvarlar örülüyor. Sonrasında çadırlar kurulacak" diye konuştu.

"Kampanya için önemli bir tanıtım atağı başlatacağız" 

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Medya Sorumlusu Mustafa Özbek, 22 Ocak'ta başlatılan kampanyaya kurum olarak büyük destek verdiklerini ifade etti.

Türkiye'nin farklı illerinden 45 tırdan oluşan yardım malzemesini Suriyeli sığınmacılara ulaştırdıklarını vurgulayan Özbek, "Halkın desteği diğer yardım kampanyalarında da olduğu gibi çok üst seviyede. İHH olarak yarından itibaren 'Sana İhtiyacım Var' kampanyası için önemli bir tanıtım atağı başlatacağız. Medya ve sosyal medyada reklam sürecini başlatacağız" ifadelerini kullandı. 

Kimse Yok mu Derneği Suriye'ye 11 tır gönderecek

Kimse Yok mu Derneği Şubeler ve Yurtiçi Yardımlar Koordinatörü Emin Çalhanoğlu, Suriyeli sığınmacılar için yardım çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Suriye'de yaklaşık 3 yıldır bir dram yaşandığına işaret eden Çalhanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"AFAD, Kızılay ve 16 farklı yardım kuruluşuyla başlatılan bu kampanya daha fazla ses getirecek. 1 haftalık süreçte yardım toplamada ve ulaştırmada önemli mesafe kat ettik. Cuma günü Kilis Öncüpınar sınır kapısında içinde çadır, battaniye, anne ve çocuk malzemelerinin bulunduğu 11 tırdan oluşan bir malzeme organizasyonu yapacağız. Daha önce yardım çalışmasını, sınırdaki illerde yaparken, Suriyeliler farklı illere dağıldığı için Türkiye'nin birçok kentinde çalışma yapıyoruz."

Çalhanoğlu, kampanya çerçevesinde pazar günü gönüllülerin de katılımıyla İstanbul'un Avrupa yakasında yaklaşık 3 bin aileye yardım yapacaklarını sözlerine ekledi.

Kızılay'dan 6 milyon 900 bin 123 lira ayni yardım 

Türk Kızılayı'ndan alınan bilgiye göre, kampanyanın ilk gününden itibaren genel müdürlüğe 8 bin 402 bağışçı SMS, banka, internet ve çağrı merkezi aracılığıyla toplam 75 bin 643 lira bağışta bulundu.

Ülke genelindeki 700 şubeye gelen nakdi ve ayni bağışların da var ancak bunlar henüz sisteme işlenmediği için boyutu henüz tam olarak bilinemiyor.

Gelen yardımların, Suriye sınırından ülke içerisindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere teslimi gerçekleştiriliyor. 20-29 Ocak tarihlerinde toplamda 6 milyon 900 bin 123 lira değerinde ayni yardım Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

"Kampanya tam da Suriyeli mazlumların halini anlatıyor"

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz, "Sana İhtiyacım Var" kampanyasının tam da Suriyeli mazlumların halini anlattığını belirtti. 

Cengiz, dernek olarak 3 yıldır Türkiye'ye sığınan Suriyelilere ve Suriye'ye 25 milyon liranın üzerinde bir yardım yaptıklarını ve son 20 günde 20'den fazla tırı Suriye'ye soktuklarını bildirdi. 

Kampanyayla derneğe bağış yapılan 125 ton unun 3 tırını Yayladağı üzerinden Suriye içerisine, 1 tırını Kilis'te bulunan fırınları aracılığıyla ekmek olarak yaralı evlerine, hastanelere ve mülteci ailelere, 1 tırını da Akçakale üzerinden Suriye içlerine gönderdiklerini aktaran Cengiz, "Eş zamanlı olarak 200 battaniye de bölgeye sevk edilmiş durumda. Son bir haftada bağış olarak gelen 618 bin lira tutarında 19 bin parça malzemeden oluşan giysi dağıtımlarımız ise devam ediyor. Son bir hafta içerisinde gelen 150 bin lira tutarındaki nakdi bağışlar ile gerek içerideki Suriyelileri gerekse ülkemizde yaşayan mültecileri gıda, mama, giysi, barınma, sağlık alanlarında destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT