1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Suriye’de Ramazan Bereketi
Suriye’de Ramazan Bereketi

Suriye’de Ramazan Bereketi

20-23 Mayıs tarihleri arasında Musa Üzer, Nabi Okur ve Batman Özgür-Der’den Şefik Sevim, Latif Rüzgar ile Fevvaz Tunç’la birlikte İdlib’de bulunan Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya izlenimlerini yazdı.

24 Mayıs 2019 Cuma 19:03A+A-

Bölgede gerçekleştirdikleri ziyaretler ve sahiplerine teslim ettikleri emanetlerden bahseden Rıdvan Kaya, Atme’ye bağlı Akrabat’ta Fetih-Der, Özgür-Der, İHH ve Musab Bin Ümeyr Derneği’nin katkılarıyla Abdulhamit Han Yaşam Merkezi’ni inşa ettiklerini ifade etti.

Bu merkezde 100 şehit ailesinin barındığını belirten Rıdvan Kaya konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Her birinde 8’er daire bulunan 9 bloktan oluşan, toplam 72 dairelik yetim köyünde bazı ailelerin akrabalarını da yanlarına almaları nedeniyle yaklaşık 100 şehid ailesi ikamet etmekte. Yetim köyü camisi, okulu ve aşevi ile burada kalan bacı ve çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tanzim edilmiş bir yerleşim yeri. 2 oda, mutfak ve banyosuyla yaklaşık 55 metrekarelik daireler Türkiye’de alışılan standartlar açısından çok mütevazi kalsa da, Suriye şartlarında gayet konforlu gözükmekte. Buranın bilhassa Atme bölgesini kaplayan ve insanın içini burkan çadır denizinin ortasında adeta bir ada gibi göründüğünü söylemek yanlış olmaz.”

Zeytin Ağaçlarının Altında Hayat Mücadelesi

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Rusya ve rejim güçlerinin Hama kırsalında başlattıkları yoğun saldırılar yüzünden bölgeden çıkmak zorunda kalan ailelerin dramına da şahit olduklarını belirten Rıdvan Kaya, bölgenin vahşice bombalanması, yakılıp yıkılması neticesinde en az 150 bin kişinin yaşadıkları mekanlarını, köylerini, evlerini terk edip daha güvenli gördükleri Türkiye sınırına yakın bölgelere göç ettiğini ifade etti. Bu insanlardan bir kısmının zeytin ağaçlarının altında aç açıkta yattığını vurgulayan Kaya, bunlara yönelik olarak Fetih-Der ve Özgür-Der’in ilk etapta Babiska bölgesinde 130 şehit ailesinin barındığı bir çadırkent inşa ettiğini kaydetti.  Ayrıca burada 2 katlı bir binanın inşa edildiğini belirten Kaya, burada 50’ye yakın öksüz çocuğun barınma ve eğitim ihtiyaçlarının karşılandığını ifade etti. Ek olarak Muhayyem Faruk adıyla anılan Faruk Kampı’nın da inşa edildiğini ve burada 110 şehid ailesinin barındırıldığını belirten Rıdvan Kaya “Ziyaretimizde her iki kampta kalan ailelere gıda kolisi, battaniye, yatak ve bir miktar nakit para dağıtımına eşlik ettik. Ayrıca çocukları sevindirecek bazı hediyelerin dağıtımını gerçekleştirmek de nasip oldu.” dedi.

Mücahitlerin Mütevekkil ve Kararlı

Seyahatleri vesileyle savaşın geldiği yeri, Esed zaliminin ve destekçilerinin işledikleri cürümleri ve mücahitlerin direnç ve kararlılıklarını bizzat mücahit kardeşlerimizin ağzından dinleme ve değerlendirme imkânı bulduklarını belirten Rıdvan Kaya’nın aktardığı gözlemlerinden biri şöyle:

“Atme bölgesinde 25 mücahidin tedavisinin sürdüğü bir yaralı evinde karşılaştığımız manzara çok sarsıcıydı. Zalimlerin bombardımanından ötürü vücutlarının pek çok yeri yanmış, muhtelif uzuvlarını kaybetmiş bu gençlerin yaşadıkları acılar zalimlere öfkemizi bilerken, mütevekkil duruşlarından ötürü kardeşlerimize duyduğumuz saygının artmasına vesile oldu. Bu gençlerin son derece zor ve sıkıntılı ahval içinde namazlarına gösterdikleri özen, birlikte ders yapma, öğrenme çabaları çok etkileyiciydi.”

Türkiye’nin Onurlu Tavrı

Yazısında yoğunlaşan uluslararası baskı ve manipülasyonlara rağmen Türkiye’nin Suriye muhalefetini desteklemeye devam etmesinin onurlu bir tavır olduğunu belirten Rıdvan Kaya, konuyla alakalı olarak şunları kaydetti:

“Uluslararası çapta giderek artan yoğun baskı ve kuşatmaya rağmen Türkiye’nin Suriye halkına desteğini devam ettirmesi ve sahada mücahitlerden yana tutumunu sürdürmesinin takdir edilmesi gereken bir tavır olduğunun altını çizelim. Bilhassa aktüel politik tartışmaların Müslümanlar arasında maslahat perspektifini bulanıklaştırmaması gerektiğini hatırlatmak için bu hususun altını çizmekte yarar görüyoruz.

Hiç şüphesiz yanlışlara, haksızlıklara karşı sessiz kalamayız; İslami kimliğimizle çelişen uygulamalara, politikalara itiraz etmekten geri duramayız ama haktan yana, mazlumlar lehine atılan adımları da asla görmezden gelemeyiz! Suriye’de gerek ABD’nin ve Batı’nın, gerekse de Rusya’nın tüm baskılarına rağmen Türkiye’nin mücahitlere verdiği desteği sürdürmesi, dayatmalara, tehditlere boyun eğmemesi bu ülkede yaşayan insanlar olarak bizi sevindirmelidir.”

Rıdvan Kaya yazısını hayra yönelik çabalara ortak olma ve bunları daha da ileriye taşıma çağrısıyla tamamladı.

YAZININ TAM METNİ >>>