1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "Suriye'de PKK-YPG'yi aktör haline getiren Esed rejimidir!"
"Suriye'de PKK-YPG'yi aktör haline getiren Esed rejimidir!"

"Suriye'de PKK-YPG'yi aktör haline getiren Esed rejimidir!"

Mavera TV’ye konuk olan Zahide Tuba Kor, Suriye Savaşı'nın geçmişini ve Suriyeli mültecilerin durumunu değerlendirdi.

08 Eylül 2022 Perşembe 16:50A+A-

HAKSÖZ HABER

Suriyeli Müslümanların yaşadıkları yıllarca görmezden gelindi. Dünyanın en gelişmiş ordularından birisi olan Rusya’nın desteğiyle kendi halkını katleden Esed rejiminin cürümleri doğru düzgün gündem dahi olmadı. İran’ın mezhep taassubuyla giriştiği savaşta katlettiği Müslümanlar ise hep akıl ve mantık dışı izahlarla açıklanmaya çalışıldı.

Netice olarak bir halk rejim, Rusya ve İran tarafından yıllardır katlediliyor. Buna bir de YPG ve direnişi içerden engelleyen IŞİD’in varlığını eklediğiniz zaman Suriye’deki mücadelenin ehemmiyeti daha fazla anlaşılıyor. Suriye halkı bunca zorbalığa rağmen bugün hala direnmeye devam ediyor.

Suriye meselesinin gündem olmasını sağlayan hususların başında ise mülteci meselesi geliyor. Mültecileri nefret objesi haline getirmek isteyen ırkçılar Suriye halkının yaşadıklarından bihaber yalan ve iftira yoluyla düşmanlık oluşturmaya çalışıyor. Dezenformasyonla mücadele adına atılan her adım ise çok önemli bir bağlama denk düşüyor.

İslam coğrafyası üzerine akademik çalışmalarıyla tanınan Zahide Tuba Kor, Mavera TV’de konuk olduğu programda Suriye’de yaşananların tek taraflı bir çerçeveden ele alındığını ve şartların eşit olduğu yanılgısıyla hareket edildiğini ifade ediyor. Suriyelilerin düzenli bir ordu ve onu destekleyen devletlere karşı mücadele ettiklerine dikkat çeken Kor, şartlar böyle olunca mülteciliğin kaçınılmaz bir vakıa haline geldiğini vurguluyor.

Türkiye kamuoyunda Suriye’deki gelişmeleri sadece Suriye’nin kuzeyi üzerinden anlamaya dönük perspektifin sıkıntılı olduğuna değinen Zahide Tuba Kor, hikayenin bütününe vakıf olunması gerektiğinin altını çiziyor. Bu çarpık bakış açısına rağmen Suriye’nin kuzeyinde yaşananların da doğru idrak edilemediğini belirten Kor, PKK-YPG’yi Suriye’de aktör haline getirenin sadece ABD olmadığını asıl Esed rejiminin yaptıklarının buna sebep olduğunu aktarıyor.

Televizyonlarda yapılan insan gerçekliğinden, bilgiden ve insaftan uzak değerlendirmelerin dışında Suriye’de neler olup bittiğini anlamak ve Suriyeli mülteciler meselesi üzerine düşünmek için Zahide Tuba Kor’un Mavera TV’de konuk olduğu programı izlemek büyük bir farkındalık oluşturacaktır.

HABERE YORUM KAT