1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Kimyasal Saldırı İzi
Suriye'de Kimyasal Saldırı İzi

Suriye'de Kimyasal Saldırı İzi

Suriye'de klor gazı kullanıldığı iddialarını araştıran Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü müfettişlerinin, sinir gazı kategorisinde olan bazı zehirli kimyasal bulgulara ulaştığı açıklandı.

18 Haziran 2014 Çarşamba 16:21A+A-

Suriye'de geçen ay saldırıya uğrayan kimyasal silah müfettişlerinin, ülkede klor gazı benzeri kimyasallarla düzenlendiğine dair ipuçlarına ulaştığı bildirildi.

Kimsayasal Silahları Yasaklama Örgütü'nden (KSYÖ) yapılan açıklamada, savaşın devam ettiği ülkede klor gazı kullanıldığına dair iddiaları araştıran uzmanların, saldırıya uğrayıncaya kadar yaptıkları incelemeler sonucunda bir ön rapor hazırladığı kaydedildi. 

Açıklamada, uzmanların sinir gazı kategorisinde olan bazı zehirli kimyasal bulgular elde ettiği belirtildi. 

Söz konusu örgüt, Suriye rejiminin kimyasal silahlarını yok edeceğine dair uluslararası topluma verdiği taahhüdü denetlemekten sorumlu. KSYÖ, 4 Haziran'da yaptığı açıklamada Şam yönetiminin beyan ettiği kimyasal stoğun yüzde 92,8'inin ülke dışına çıkarıldığı ya da ülke içinde imha edildiğini açıklamıştı. Örgüt buna rağmen stokların bu ay sonuna kadar tamamen yok  edilmesi yönünde belirlenen takvime uyulamayacağına dikkat çekmişti. 

ABD, İngiliz ve Fransız istihbarat raporları, Suriye'de rejiminin beyan ettiğinden daha fazla kimyasal madde ve tesis olduğunu öne sürüyor. 

Ülkedeki kimyasal silahları imhası konusundaki Birleşmiş Milletler (BM) ve KSYÖ ortak misyonu Suriye rejimi, ABD ve Rusya'nın inisiyatifiyle başlatılmıştı.

Ülkede klor gazı kullanıldığı iddialarını araştıran KSYÖ uzmanlarının bulunduğu konvoya 27 Mayıs'ta Hama'da ateş açılmıştı. Saldıra yaralanan olmamıştı. 

Reuters

HABERE YORUM KAT