1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Kim Nereyi Kontrol Ediyor?
Suriyede Kim Nereyi Kontrol Ediyor?

Suriye'de Kim Nereyi Kontrol Ediyor?

Suriye'de Hür Ordu ve Esed Birliklerinin hakim olduğu alanların bölgelerini gösteren bir harita yayınlandı.

23 Ağustos 2012 Perşembe 11:48A+A-

Washington merkezli Savaş Etütleri Enstitüsü (ISW), Ekim 2011'den bu yana rejim muhalifleriyle Esed birliklerinin faaliyetlerine ilişkin kapsamlı bir analiz hazırladı. Harita hazırlanırken, aralarında Suriyeli İnsan Hakları Gözlemevi ve resmi Suriye haber ajansı SANA ve uluslararası gazetecilerden elde edilen verilerden yararlanıldı.

ISW haritada ''isyancıların kontrolünde'' olarak tanımlanan bölgelerin fiilen Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolünde olduğunu kaydediyor. 

ISW uzmanlarından Joseph Holliday, haritanın hazırlanmasında kullanılan yöntemi anlatırken, ''Rejimin 'isyancıların kontrolündeki alanlara' girmesi halinde çok yüksek maaliyetlerle karşılaşacağını'' kaydetti.

Özgür Suriye Ordusu ise yaz aylarında daha eşgüdümlü bir stratejiyle hem Şam hem de Halep kentlerine saldırılar düzenledi. İsyancıların fiilen kontrol ettikleri bölgelerin ise Halep'in kuzeyinde ve doğusunda ve İdlib ve Hama kentleri arasındaki ülkenin iç kesimlerinde olduğu belirtiliyor.

Bazı yorumculara göre, isyancıların son dönemde uyguladıkları taktikler Devlet Başkanı Beşar Esad'ın güçlerini Halep ve Şam civarına sevketmesine, böylece Özgür Suriye Ordusu'na da tam bir kontrol olmasa da zayıflayan bazı yerlerde daha etkin olma olanağı sağladı.

harita.jpg (bbc)

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT