1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Gözlemcilere Rağmen 400 Ölü
Suriyede Gözlemcilere Rağmen 400 Ölü

Suriye'de Gözlemcilere Rağmen 400 Ölü

BM, Arap Birliği heyetinin gözlem yapmaya başladığı son 20 günde en az 400 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

11 Ocak 2012 Çarşamba 12:30A+A-

Birleşmiş Milletler, Aralık ayı sonlarında gözlemcilerden oluşan bir heyetin şiddetin dindiğini teyit etmek üzere görev yapmaya başlamasına rağmen Suriye'de en az 400 kişinin daha öldürüldüğünü tahmin ediyor.

BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, verilerin Suriye hükümetinin göstericileri öldürmeye yönelik tutumunu güçlendirdiğini söyledi. Rice, Suriye hükümetinin şiddete son verme fırsatını geri teptiğini belirtti.

BBC’de yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland da Suriye lideri Beşar Esad'ı ülkesindeki şiddetin sorumluluğunu reddetmekle suçladı.

Suriye lideri Beşar Esad dün erken saatlerde yaptığı açıklamada "ülkedeki teröristlere" karşı mücadelenin ise süreceğini ve "teröre vurulacak demir yumruğun" yalnızca hükümetin değil Suriye halkının mücadelesi olduğunu söyledi. Uzun süre sonra ilke kez halka seslenen Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, dış güçlerin ülkesine karşı komplo düzenlediklerini söyledi.

BM, geçen ay Mart ayından bu yana devam eden gösterilerde beş bini aşkın Suriyelinin öldüğü tahmininde bulunmuştu.

ARAP BİRLİĞİ HEYETİNE SALDIRI

Bu arada Lazkiye'ye gitmekte olan Arap Birliği gözlemci heyetinin konvoyuna göstericiler tarafından yapılan saldırıda, Kuveytli iki Arap Birliği gözlemcisi yaralandı. Bu, Suriye'de Arap Birliği heyetine karşı yapılan ilk saldırı.

Arap Birliği, Suriye'deki gözlemci heyetine yapılan saldırıdan Suriye hükümetini sorumlu tuttu.

Arap Birliği Başkanı Nebil el-Arabi, gözlemci heyetinin hem rejim yanlısı hem de rejim karşıtı göstericilerin saldırısına uğradığını söyledi ve heyetin güvenliğinden hükümetin sorumlu olduğunu kaydetti.

Gözlemci heyeti bünyesinde Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Fas ve Cezayirli üyeler bulunuyor.

Suriye'de bulunan 165 gözlemci, ülkedeki çatışmanın sona ermesi amacıyla Arap Birliği tarafından gündeme getirilen barış planına Şam yönetiminin uyup uymadığını denetliyorlar.

Bu planın en önemli bölümü, Esad yönetiminin kentlerdeki güvenlik kuvvetlerini çekip şiddete son vermesi idi.

Esad muhalifleri ise, Arap Birliği heyetini ülkedeki muhaliflere karşı yürütülen sistematik baskının üzerini örtmekle eleştiriyor.

Yerel Koordinasyon Komitesi adlı muhaliflerden oluşan haber ağının bildirdiğine göre Pazartesi günü 21 kişi daha hayatını kaybetti.

 

HABERE YORUM KAT