1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye'de Bugün de Onlarca Kişi Katledildi
Suriyede Bugün de Onlarca Kişi Katledildi

Suriye'de Bugün de Onlarca Kişi Katledildi

Suriye'de Baas güçlerinin operasyonları ve çatışmalar sürüyor. (VİDEO)

08 Mart 2012 Perşembe 19:41A+A-

HAKSÖZ-HABER

Suriye İnsan Hakları İzleme Komitesinin bildirdiğine göre bugün Suriye genelinde öldürülenlerin sayısı 71’e çıktı.  Öldürülen vatandaşların Humus, İdlib ve Hama kentlerinden 3’ü çocuk, 3’ünün ise ordudan ayrılan asker olduğu bildirildi.

Deyri Zor’un çeşitli bölgelerinde 3, Şam’da 2, Hama’da 1 ve İdlib’te 10 kişi öldürüldü. Rasten kentinde güvenlik güçlerinin ağır top bombardımanından kaçmaya çalışan ez-Za’bi ailesine mensup 4 kişi öldürüldü. Öldürülenler arasında küçük kız çocuğu Sam ez-Za’bi de bulunuyor. Öldürülen vatandaşların kişisel eşyalarının, askerler tarafından çalınmış olması dikkat çekti.

Suriye'de yaşanan en önemli olay ise Cobar'da yaşanan katliam oldu. 

45 Kişi İnfaz Edildi

Yerel kaynaklar, Humus’un Baba Amr yakınlarında bulunan Cobar bölgesinde Suriye resmi televizyonuna çıkarak şehrin silahlı gruplar tarafından vurulduğu şeklinde açıklama yapmayı reddeden aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 45 kişinin infaz edildiğini bildiriyor.

Suriye hapishanelerinde aralarında çocukların da bulunduğu binlerce tutuklu mevcut. İşkence yapılan tutukluların arasında çocuklar da var.

Görgü tanıklarının aktardığına göre Suriye’nin muhtelif bölgelerinde birçok okul kapatılarak, askeri karargah ve hapishaneye çevrildi. Bu yüzden boşaltılan okullarda eğitim görmekte olan öğrenciler, eğitimlerini çevre okullarda devam ettiriyor. Muhalifler işkence merkezine dönüştürülen bir okulun görüntülerini dünya kamuoyuyla paylaştı. 

Çatışmalar ve Tutuklamalar…

Suriye rejimi uluslararası hukukta yasaklanmış olan silahları kullanıyor. İdlib’in Kefer Nubbul bölgesinde geniş kapsamlı baskınlar düzenleniyor. Suriye ordusuyla muhalifler arasında şiddetli çatışmaların vuku bulduğu bildiriliyor. Hama’da da art arda duyulan top atışlarına şahit olunuyor ve çatışmalar sürüyor.

Bu sabah itibarıyla Suriye’de birçok kentte baskınlara ve tutuklamalara şahit olundu. Suriyeli aktivistlerin bildirdiğine göre, Hama kentinde birçok evde arama yapıldı ve bazı aktivistler tutuklandı.

Görgü tanıklarının aktardığına göre Şam’ın Gabun mahallesinde aktivistlere yönelik eş zamanlı askeri baskınlar ve tutuklamalar gerçekleştirildi.

Halep’te el-Merhaba, el-Meyser ve el-Firdevs mahallelerine düzenlenen baskınlarda birçok vatandaşın evinde arama yapıldı.

Kaynakların bildirdiğine göre Suriye güvenlik güçleri Der’a’nın Basr-ul Harir kentine girdi. Güvenlik güçleri şehre giriş ve çıkışları engelliyor.

Tutukluların Sayısı

Suriye'de yaşanan insani kriz sivillere yönelik tutuklamaların da artmasına sebep oldu. Rejim güçleri evlere yönelik düzenledikleri baskınlarda kitlesel tutuklamalar yapıyor. Bugüne kadar tutuklu sayısının şehirlere göre dağılımı şöyle:

Şam: 2365, Şam’ın banliyöleri: 5751, Dera: 3726, Hama: 1286, Humus: 1120, Halep: 1016. Resmi rakamlara göre tutuklulardan 18979 tanesi erkek, 211'i kadın, 453'ü ise çocuk.

***

Bu videoda BBC Muhabiri Paul Wood ve kameraman Fred Scott'un özel haberini izleyebilirsiniz:

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

6 Yorum