1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AZERBAYCAN

  4. Suriye’de Azeriler de Savaşıyor
Suriye’de Azeriler de Savaşıyor

Suriye’de Azeriler de Savaşıyor

Suriye'de savaşan bir Azeri'nin muhalif saflarda savaşan çok sayıda Azeri olduğunu açıklaması geniş yankı buldu.

13 Mayıs 2013 Pazartesi 16:31A+A-

İbrahim Ali'nin haberi:

Suriye'de muhaliflerin safında savaşan Ebu Yahya el-Azeri isimli Azerbaycan vatandaşının sosyal medyada yayımlanan açıklamaları ülkede geniş yankı buldu. Esad rejimine karşı savaşan Ebu Yahya El Azeri, yayımlanan videosunda tüm Azerileri kendilerine destek olmaya davet ediyor.

Video konuşmada Ebu Yahya'nın yalnız olmadığı ve birçok Azeri gencinin de bölgede belirtiliyor. Suriye'de Azerilerin savaşmasına dair ilk haberler sonbahar aylarında ortaya çıkmıştı. Uluslararası haber ajansları muhalifler içerisinde Azeri kökenli vatandaşların da bulunduğunu açıklamıştı. Suriye iç savaşında onlarca Azerbaycan vatandaşının öldürüldüğü tahmin edilse de kimlikleri konusunda henüz bilgi verilmiyor.

Azerbaycan Milli Güvenlik Bakanlığı konu ile ilgili gerekli önlemlerin alınacağını ve gelişmelerin kontrol altında tutulduğunu açıkladı. Bunun yanı sıra dışişleri bakanlığı yetkilileri konunun araştırılarak kamuoyunun bilgilendirileceğini belirtti. Ancak sonbahar aylarından bugüne kadar henüz geniş bir bilgi verilmedi. Suriye'deki Azerbaycan büyükelçiliğinin iç savaş nedeniyle Beyrut'a taşınmak zorunda kalması durumu daha da zorlaştırıyor.

Bu arada video konuşması yayımlanan Ebu Yahya'nın gerçek isminin Nicat olduğu bildiriliyor Nicat'ın Sumgayıt doğumlu ifade edildi. Suriye askeri kaynakları tarafından yapılan açıklamaya göre Nicat video konuşmasının yayınlanmasından birkaç saat sonra girmiş olduğu çatışmada hayatını kaybetti.

Azeri basınında yer alan haberlere göre sadece başkent Bakü ve Sumgayıt'tan değil diğer bölgelerden de Suriye savaşına katılan vatandaşlar bulunuyor. Haçmaz bölgesinden 18 Azerinin son günlerde devam eden çatışmalarda Esad yanlısı güçler tarafından öldürüldüğü iddia edildi.

(Dünya Bülteni)

***

 

Kavkaz Center'de yayınlanan haber:

FiSyria.com websitesi, "Muhacir ve Ensar Ordusu" bünyesinde yer alan Azerbaycan Cemaatinin Emiri Ebu Yahya El-Azeri, Müslümanlara Şam'daki (Suriye'deki) cihadın önemini hatırlatarak çağrıda bulunduğu bir video yayınladı.

Ebu Yahya, bazı Müslümanlar arasında sık sık tartışılan, "Suriye'de para için savaştıkları" ve sözde Amerika'nın mücahidlere "yardım" ettiği konularına da değindi.

Azeri Cemaati Emiri; "Biz burada ne Amerika ne de Rusya için savaşıyoruz. Bizim savaşımız Allah'ın yolunda sadece Onun kanunlarını bu topraklar üzeride kurmaktan ibarettir." şeklinde konuştu.

"Bir çok kardeşimiz buraya kendi aileleriyle birlikte geldi ve cihad ediyor. Kız kardeşlerimiz buraya kendi çocuklarıyla birlikte geliyor ve burada yaşıyor."

Abdullah ibn Hevala (Radiyallahu anh)'den nakledilen bir hadisi okuyan Emir Ebu Yahya son olarak; "İlim talebeleri arasından cihada yardım etmek için bize gelen kardeşler! Bizim burada şeriat kurulumuz var ve sorunlarımızı onun aracılığıyla çözüyoruz. Ayrıca ketibemizde dünyanın pek çok ülkesinden mücahitler bulunuyor. Suriye'ye yol açık. Bize katılın veya bizim için dua edin." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT