1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye: Orduyu Çektik, Muhalifler: Tanklar Ateş Ediyor!
Suriye: Orduyu Çektik, Muhalifler: Tanklar Ateş Ediyor!

Suriye: Orduyu Çektik, Muhalifler: Tanklar Ateş Ediyor!

Annan’ın mühletinin dolduğu bugün Suriye’de sivillere yönelik saldırıların devam ettiği ifade edildi.

10 Nisan 2012 Salı 11:00A+A-

Suriye ordusuna bağlı birliklerin bu sabah Humus'un Curatu Şeyyah Mahallesindeki evlere tanklar ve ağır silahlarla saldırdığı bildirildi. 

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise bugünden itibaren orduyu şehirlerden çekmeye başladıklarını iddia etti. Ancak gelen haberlere göre ordu birliklerinin mevzilerinden çekildiğine dair ciddi bir belirti yok!

***

Suriye'de hükümetin BM destekli barış planına göre bugün yerleşim merkezlerindeki kuvvetlerini çekmeye başlaması gerekiyordu ancak ordunun muhalif mevzilere yönelik ateşi devam etti.

Hükümet karşıtı eylemciler Humus kenti ve Halep'in kuzeyindeki bir köye havan topu saldırısı olduğunu söylüyorlar. Gece boyunca Lübnan ve Türkiye sınırına yakın bölgelerden de çatışma sesleri duyuldu.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise bugün ülkenin başlıca müttefiklerinden Rusya'yı ziyaret ediyor. Kremlin yönetimi şimdiye dek ateşkes sağlanmasını istemiş, ancak Suriyelilerin sorunlarını dış müdahale olmaksızın, kendi içlerinde çözmesinin önemini vurgulamıştı.

ÇİN ve RUSYA ATEŞKES İSTEDİ

Çin'den sonra Rusya da Suriye'ye Annan planına uyarak ateşkes ilan etmesini istedi. Suriye yönetimi ise plana uyduklarını orduyu çekmeye başladıklarını açıkladı.

Moskova'da bir araya gelen Suriye Dışişleri Bakanı ile Rusya Dışişleri Bakanı ortak basın toplantısı düzenlediler. Basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "Suriye'den Annan planına uymalarını istedik" dedi

Lavrov bugün yaptığı açıklamada Suriye'nin de Annan planına uymayı kabul ettiğini, bugünden itibaren Suriye ordusunun artık kentlerde silah kullanmayacağını söyledi.

SURİYE: PLANI UYGULAMAYA BAŞLADIK

Rusya'da bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Annan planına bugünden itibaren uymaya başladıklarını söyledi. Muallim, muhalif güçlerin de Annan planına uymaları gerektiğini belirterek onlara da baskı yapılması gerektiğini ifade etti.

OPERASYONLAR SÜRÜYOR

Suriye Genel Devrim Konseyi'nden edinilen bilgiye göre ise Suriye ordusu çeşitli kentlerde operasyonlarına devam ediyor. Bu sabah Humus'un Curatu Şeyyah Mahallesi'ni kuşatan güvenlik güçleri, tanklar ve ağır silahlarla evlere saldırdı. Birçok binanın ağır hasar aldığı, sosyal yaşamın bitme noktasına geldiği belirtildi.

Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın hazırladığı ve Şam yönetiminin geçen hafta kabul ettiğini söylediği plana göre, askerlerin bugün çekilmesi ve ateşe son verilmesi gerekiyordu. Bunu 48 saat içinde tam bir ateşkes izleyecek ve ardından siyasi diyalog aşamasına geçilecekti. Fakat Esed yönetiminin muhaliflerden ateşkes için yazılı güvence talebi, girişimin başarısı konusunda şüphe yaratıyor. Beşşar Esed hükümeti geçen hafta kabul ettiği ateşkes planını uygulamak için ayrıca Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan başta olmak üzere diğer devletlerden de direnişçilere yardım etmeye son verme sözü istemişti.

Özgür Suriye Ordusu komutanı Riyad el-Es’ad, yazılı güvence vermeyi reddederken, BM ve Arap Birliği'nin girişimiyle hazırlanan ateşkes anlaşmasına uyacaklarını, ancak askerlerin saldırıları sürdüğü sürece Şam ile doğrudan teması reddettiklerini duyurdu.

DÜN EN AZ 100 KİŞİ KATLEDİLDİ

Dünden beri Suriye son haftaların en yoğun şiddet olaylarına sahne oluyor.

Suriyeli muhalif eylemciler, dünkü saldırılarda en az 100 kişinin öldüğünü söylüyor; Halep, İdlib ve Hama kentlerinde yoğunlaşan şiddet olaylarında, ordunun saldırı helikopterlerine de başvurduğu öne sürülüyor.

 

HABERE YORUM KAT