1. HABERLER

  2. HABER

  3. Suriye Muhalefeti: Artık Çok Geç
Suriye Muhalefeti: Artık Çok Geç

Suriye Muhalefeti: Artık Çok Geç

Suriyeli muhalifler, Beşşar Esad'ın ülkede şiddeti sona erdirmek için verdiği güvenceleri inandırıcı bulmadı.

08 Şubat 2012 Çarşamba 11:58A+A-

Esad, Şam'ı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a istikrarı sağlamaya yönelik planlarda işbirliğine hazır olduğunu söylemişti. Ancak Suriye ordusu muhalefetin güçlü olduğu Humus ve diğer kentlerdeki saldırılarına devam etti. Bu sabah gelen haberlere göre 47 sivil öldürüldü.

Sergey Lavrov, Esad'la görüştükten sonraki açıklamasında Suriye hükümeti ve muhalefet arasında diyalog çağrısında bulundu.

Rus Bakan, "Cumhurbaşkanı Esad, hangi taraftan gelirse gelsin şiddetin durdurulması için her şeyi yapmaya hazır olduğu güvencesini verdi" dedi.

Sergey Lavrov, Arap Birliği'nin Kasım ayında ortaya attığı plan çerçevesinde bir çözüme ulaşılması gerektiğini söyledi. Arap Birliği, yakın bir zaman önce de Esad'ın istifa etmesi çağrısında bulunmuştu.

Lavrov bu çağrıyı destekleyip desteklemedikleri konusuna değinmedi.

Suriye resmi haber ajansı SANA, Esad'ın krizin çözümüne yönelik çabaları memnunlukla karşıladığını duyurdu. 

Ancak muhalefet liderleri Suriye ordusunun halen devam eden saldırılarına gönderme yaparak Esad'ın uzlaşma için geç kaldığını söylediler. 

Sürgündeki muhalefet lideri Kemal el Lebvani Reuters ajansına "Kendi kent ve kasabalarını bombaladıktan sonra Esad'ın iktidarda kalması mümkün değil. Esad, ya Suriye'yi kargaşaya sürüklemek ya da pazarlık şansını artırmak için orduyu kullanıyor" dedi.

***

Geçen hafta Rusya ve Çin, Suriye'yi kınayan ve Arap Birliği'nin yeni barış planına destek veren BM karar tasarısını veto etmişti. Plan, Esad'ın istifa ederek yetkilerini yardımcısına devretmesini ve muhalefetle geçiş hükümeti konusunda görüşmeler yapılmasını öngörüyor.

Moskova, bu karar tasarısının Suriye'de rejim değişikliği dayattığını söylüyor ve Esad rejimine destek veriyor.

 

HABERE YORUM KAT