1. HABERLER

  2. HABER

  3. Suriye Kürtleri Kandil’de Bayık İle Görüştü
Suriye Kürtleri Kandil’de Bayık İle Görüştü

Suriye Kürtleri Kandil’de Bayık İle Görüştü

Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) çatısı altındaki 12 parti temsilcisi Kandil’de KCK yöneticisi Cemil Bayık ile görüştü, PYD'den rahatsızlıklarını iletti.

07 Mart 2014 Cuma 12:31A+A-

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, 12 parti temsilcisi Kandil’de Cemil Bayık’ın yanı sıra yürütme konseyi üyeleri Zeki Şengali ve Beste Fırat ile görüştü. Suriye Kürt Birliği Partisi Başkanı İbrahim Bro, "PYD'nin yürüttüğü siyasetten duyduğumuz rahatsızlığı PKK yönetimine ilettik" dedi.

Demokrat Birlik Partisi (PYD) PKK'nın Suriye'deki kolu olarak görülüyor. 

İbrahim Bro, Suriye’nin kuzeyindeki Rojava bölgesindeki üç kantonda ‘demokratik özerklik’ ilan eden PYD’nin Kürt partileri arasında imzalanan Erbil Anlaşması’nı hiçe saydığını söyledi.

Kandil’de kendilerine üç öneri sunulduğunu belirten Bro, önerilerin tamamında PYD’nin yönetimini bir şekilde kabul etmeleri gerektiğini, bundan dolayı da önerileri reddettiklerini söyledi.

El Parti'nin sözcüsü Nuri Brimo ise, ENKS olarak İsviçre’de düzenlenen Cenevre-2 Konferansı’na katılmalarının PKK tarafından ‘yanlış bir adım’ olarak değerlendirildiğini söyledi.

PYD ile birçok noktada problem yaşadıklarını söyleyen Brimo, "Bizim derdimiz PYD ile yaşadığımız sorunları dile getirmekti. Zira PKK yönetiminin, PYD üzerinde güçlü bir etkisi var. Ancak sadece bizi dinlemekle yetindiler. Maalesef herhangi bir cevap vermek istemediler" ifadelerini kullandı.

Barzani tepki göstermişti

PYD’nin Ocak ayında Suriye’nın kuzeyindeki Rojava bölgesinde bulunan Kobani, Afrin ve Cizire’de ‘demokratik özerklik’ ilan etmesinden sonra Şubat ayında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Goran Hareketi yönetimiyle bir araya gelmişlerdi.

Barzani, PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde ilan ettiği ‘özerkliğe’ ilişkin, "Biz Suriye'de tüm siyasi tarafların içinde yer alacağı oluşumu muhatap alırız. Bizim Rojava'da kabul edip onaylayabileceğimiz şey halkın ortak sesidir" demişti.

Barzani'ye yakınlığıyla bilinen ENKS çatısındaki Kürt partileri, Suriye'de kendilerinin de içinde yer aldığı bir yönetim sisteminin oluşturulmasını istiyor.

Kürt partileri ayrıca Irak ile Suriye arasındaki Semelka Sınır Kapısı denetiminin PYD'den alınarak, bütün partilerin içerisinde yer aldığı bir oluşumun kontrolüne verilmesini talep ediyor.

 

 

HABERE YORUM KAT