1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye İslami Direnişinin Liderlerlerini Tanıyalım
Suriye İslami Direnişinin Liderlerlerini Tanıyalım

Suriye İslami Direnişinin Liderlerlerini Tanıyalım

Suriye’de Esed rejimine karşı direnen büyük örgütlerin liderleri kimlerdir?

07 Ekim 2013 Pazartesi 10:42A+A-

HAKSÖZ-HABER

Suriye’de el-Kaide haricindeki direniş gruplarının liderlerini sıralayacak olsak yaklaşık olarak şu 5 isim öne çıkar.

e0089814_51f7c7713960f.jpg

Hassan Abboud

1- Hasan Abbud: Ahrar’uş Şam hareketinin lideridir. Suriye İslam Cephesi içinde de aynı pozisyondadır. Suriye Ulusal Koalisyonu’nu ve Batı destekli hariçteki oluşumları reddeden örgüt son dönemde ortaya çıkan ve Nusra’nın da dahil olduğu geniş ittifakın içinde yer almıştır.

2- Zahran Alluş: Liva İslam’ın lideri olan Alluş yakın zamanda yaklaşık 50 civarında örgüt ve askeri birimin birleşmesinden oluşan Ceyşul İslam (İslam Ordusu)’nun da başkanı konumundadır. Suudi Arabistan’da mukim şeyh Abdullah Muhammed Alluş’un oğludur. Selefi muhalif hareketler içindeki faaliyetleri nedeniyle Hasan Abbud ve Ebu İsa ile birlikte Sidnaya cezaevinde kalmıştır. Dışarıdaki muhalefetin kendisini temsil etmediğini ifade eden Alluş rejimle her türlü diyalog ve müzakereyi reddetmektedir. İslam Ordusu sembol olarak siyah bir bayrak kullanmaktadır.

Liva İslam her ne kadar Özgür Ordu içinde yer alıyorsa da, Zahran Alluş bir Arap televizyonuna yaptığı açıklamada İslam Ordusu’nun ÖSO’nun bir parçası olmadığını dile getirmiştir. Bu da ÖSO’nun isyancı gruplar nezdinde itibar kaybettiğine ve radikal grupların giderek daha İslami bir söylem kullanmayı tercih ettiklerini göstermektedir.

Zahran Alluş Şam’ın Mecusilerden ve İran ajanlarından temizlenmesi gerektiğini söylüyor. Demokrasiye inanmıyor, İslam alimlerinden oluşacak bir heyetin hükümet şeklini ve azınlıkların konumunu belirlemesi gerektiğini ifade ediyor. Tüm Müslümanları Suriye’deki cihada destek vermeye çağırıyor. Tüm direniş komutanlarının İslamcı olduğunu ve Esed rejiminin Suriye halkına karşı yürüttüğü ağır saldırıların arkasında burada kurulacak bir İslami devleti engelleme hedefinin bulunduğunu iddia ediyor. Mecusilerin asıl korkusunun da bu olduğunu ekliyor.

ÖSO ile ilişkiler konusunda kendisine sorulan bir soruya Alluş: “Selim İdris mücahitlere destek olma konusunda daha ciddi ve gayretli olmalı, yabacıların taleplerini değil, İslam ümmetinin çıkarlarını merkez almalı.

3- Ahmed İsa eş-Şeyh: bilinen ismiyle Ebu İsa, Sukur’uş Şam (Şam Kartalları) örgütünün lideridir. Sukur’uş Şam İdlib’te ağırlığı olan bir örgüttür.

abdulqadersaleh.jpg

Abdulkadir Salih

4-Abdulkadir Salih: Liva Tevhid örgütünün bir numaralı komutanıdır. Halep’te ağırlığı olan örgütün resmi lideri Abdulaziz Selame’dir.

4ca8b103498f_sf_3.jpg

Beşar ez-Zubi

5- Beşar ez-Zubi: Güney Suriye’de, Der’a çevresinde etkili olan Liva Yermuk’un komutanıdır. Özgür Suriye Ordusuna bağlı Yüksek Askeri Komutanlık tarafından Güney Cephesi komutanı olarak atanmıştır. Burada bahsi geçen isimler arasında açıkça İslami bir Suriye hedefini beyan etmeyen tek kişidir.

bu3pizmcuai9jky.jpg

Ahmed Abu Issa, Abdel Qader Saleh, Zahran Alloush

Bu isimlerin yaklaşık olarak Suriye direnişinin yarısını teşkil ettiği düşünülmektedir. Tek başlarına Suriye muhalefetini temsil ettikleri söylenemez fakat ağırlıkları açıktır.

Son dönemlerde direniş “Darwinci” bir süreç izlemektedir. Güçlü liderler öne çıkmakta, küçük askeri birimler büyükler tarafından yutulmaktadır. Bununla birlikte bu süreç henüz başlardadır. Hala muhalefet aşırı bir şekilde parçalı ve dağınıktır.

Suriye sorununu bitirmesi umulan 2. Cenevre görüşmeleri bu isimler olmaksızın pek bir anlam ifade etmeyecektir. Yukarıdaki 4 isim daha önce net bir şekilde müzakerelere karşı olduklarını ilan etmişlerdir. Oysa Koalisyon rejimle görüşmelere kapalı bir tavır içinde değildir. Yakın bir zamanda da pozisyonlarını değiştirecekleri beklenmemelidir.

Diğer Güçlü Komutanlar

18e0981c0d814ae487707cbab6fd8482.jpg

Abu Bakr al-Baghdadi

Ebu Bekir el-Bağdadi: Irak ve Şam İslam Devleti, el-Kaide.

Ebu Muhammed Colani: Cephetun Nusra, el-Kaide.

Ebu Şeyh Cuneydi: Faruk Tugayları, Özgür Ordu’nun içinde yer alan güçlü askeri oluşumlardan biri olan Faruk Tugayları Humus’ta etkindir. Fakat son zamanlarda zayıflamış durumdadır.

Cemal Maruf (Abu Halid): Şuheda Suriye Tugayı, Özgür Ordu içinde yer alır ve İdlib’de etkindir. Cemal Maruf İdlib ve Halep bölgesinde 18.000 savaşçılarının bulunduğunu iddia etmesine rağmen bu rakam pek gerçekçi görünmemektedir. Dindar bir yapıya sahip olmasına rağmen bilinen anlamda İhvan ya da Selefi çizgiyle ilgisi yoktur.

Muhammed el-Katip: Furkan Tugayının liderlerindendir. Şam’ın batısından Golan’a kadar olan bölgede etkindir.

Ziad Hac Ubeyd: Ahfadur Resul (Peygamberin Torunları) örgütünün önde gelen üç isminden biridir. Yüksek Askeri Konsey’in Silah Komitesi içinde yer alır. Ahfad’ın mali desteği genelde Katar’dan gelir. Son zamanlarda zayıflamıştır.

Sonuç olarak şu söylenebilir ki, bugün için Selefi eğilimli isyancılar kurtarılmış bölgelerde asıl hakim güçtürler.

Joshua Landis

Syria Comment / 1 Ekim 2013

Çeviren: Hasan Soylu / Haksöz-Haber

--------

İslam Ordusu:

HABERE YORUM KAT

2 Yorum