1. HABERLER

  2. HABER

  3. Suriye Helikopterini Türkiye Jetleri Düşürdü
Suriye Helikopterini Türkiye Jetleri Düşürdü

Suriye Helikopterini Türkiye Jetleri Düşürdü

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bir Suriye helikopterinin düşürüldüğünü belirterek, "Sınır ihlali yapan helikopter, Malatya'dan kalkan uçaklarımızca düşürüldü" dedi.

16 Eylül 2013 Pazartesi 18:55A+A-

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'de kimyasal silahların teslim edilmesine ilişkin, "Elbette bu sürece yayılmıştır. Bunlar tespit edilecek ama bunların imha edilmesi neredeyse 2014'ün yarısını geçtiğinde olacak. Kimyasal silahları kullanmak bir insanlık suçudur. Bundan sonra kullanılmayacağının kabul edilmiş olması da olumlu bir aşamadır" dedi.  

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, eğitim çağında 16 milyon öğrencinin olduğunu belirterek, genç nüfusun bu kadar yüksek sayıda olmasının bir ülke için çok büyük bir güç olduğuna dikkat çekti. Arınç, "Sadece 10 yıllık hükümetimiz döneminde 400 bin öğretmen ataması yapmışız. Milli Eğitim bütçesi 7 senedir Milli Savunma Bakanlığı'nın önüne geçmiştir. Bugün eğitime ayırdığımız bütçe sayısı 7 kat büyüdü. Bazı kurumlarımızın da yaptırdığı dersliklerle çok büyük bir katkı sağlandığını ifade etmek istiyorum" dedi.

Eğitim alanında yapılan düzenlemeler hakkında bilgi veren Arınç, buna bağlı bütün hususların geniş bir perspektif içinde görüşüldüğünü anlattı. Dış politika açısından Suriye ve Mısır'ın ele alındığını anlatan Arınç, dışarıda yaşanan gelişmelerin Rusya ve ABD'nin vardıkları anlaşma metinlerinin gözden geçirildiğini belirtti.

ABD ve Rusya'nın Suriye'de kimyasal silahların tasfiyesi konusunda anlaşmasının sorulması üzerine Arınç, "Kimyasal silahların kim tarafından kullanıldığına dair detaylı açıklama yok. Bu gecikmeli rapordur, bu raporlar üzerine ne yapılacağı konusundaki tartışmalar devam ediyor. Bir koalisyon da kurulamamıştır. Başkan Obama ABD'nin kırmızı çizgisinin aşıldığını, kimyasal silah kullanıldığını ve yaptırım uygulanacağını ifade etmişti. Son açıklamalarda da böyle bir müdahalenin kalktığını, Rusya ile bir protokol imzalandığını ifade etmişti" diye konuştu.

Türkiye'nin Suriye konusundaki tavrının insani bir tavır olduğunu vurgulayan Arınç, açıklamasında şunları kaydetti:

"Biz, Suriye'de yaşanan trajediye kayıtsız kalmadık. Suriye'deki halka şiddet kullanılmasını eleştirdik. Suriye'nin hem toprak hem de siyasal bütünlüğünün ortaya konulması gerektiğini arzu ettiğimizi söylemiştik. Şu ana kadar bu itirazlarımız dikkate alınmamıştır. Kimyasal silahların yerlerinin bulunması ve bunların tamamen yok edilmesi olumludur. Elbette bu sürece yayılmıştır. Bunlar tespit edilecek ama bunların imha edilmesi neredeyse 2014'ün yarısını geçtiğinde olacak. Kimyasal silahları kullanmak bir insanlık suçudur. Bundan sonra kullanılmayacağının kabul edilmiş olması da olumlu bir aşamadır."

Arınç, Suriye'de rejimin konvensiyonel silahlarla insanları öldürmeye devam ettiğine dikkati çekti.

Zaman

HABERE YORUM KAT

1 Yorum