1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Suriye Dünyanın En Büyük Kriziyle Karşı Karşıya
Suriye Dünyanın En Büyük Kriziyle Karşı Karşıya

Suriye Dünyanın En Büyük Kriziyle Karşı Karşıya

BM Genel Sekreteri Ban, Suriye'nin dünyanın en büyük insani, barış ve güvenlik kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

13 Mart 2014 Perşembe 13:35A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye krizinin 3. yılını geride bırakması nedeniyle yayımladığı mesajda, Suriye'nin dünyanın en büyük insani, barış ve güvenlik kriziyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

 Suriye'deki krizin 3. yılını bitirip, 4. yılına girmesi nedeniyle Genel Sekreter Ban adına, Sözcü Stephane Dujarric tarafından düzenlenen günlük basın toplantısında basına yazılı açıklama dağıtıldı.

Açıklamada, 3 yıl önce Suriye halkının evrensel haklar ve özgürlük için barışçıl protesto yapmak amacıyla ayağa kalktığı ancak buna karşı verilen acımasız cevabın, olayın tırmanarak katliama ve yıkıcı bir savaşa dönüşmesine neden olduğu belirtildi.

Açıklamada, Ban'ın şu ifadelerine yer verildi: 

''Her gün yüzlerce insanın öldürüldüğü, köy ve kentlerin moloz yığınına döndüğü, bazı grupların kendi radikal ideolojilerini empoze ettiği, toplumların tehdit edildip saldırıya uğradığı, milyonların şiddet ve mahrumiyet yüzünden yerlerini terke zorlandığı, silahların aktığı, yangına körükle gidildiği, terör eylemlerinin rutin hale geldiği, ciddi suçların cezasız kaldığı, binlerce insanın yargılanmadan tutuklu bulunduğu ve dünya kültürel mirasının ciddi tehdit altında olduğu Suriye'de, 21. yüzyılda kitle imha silahlarının kötü kullanımını da gördüm.''

Suriye'nin, şu anda dünyanın en büyük insani, barış ve güvenlik kriziyle karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada, katliamın inanılması güç seviyelere ulaştığı ve Suriye'ye komşu ülkelerin artan bir şekilde dayanılmaz insani, güvenlik, siyasi ve sosyo-ekonomik etkilere maruz kaldığı kaydedildi.

CENEVRE KONFERANSI'NIN CANLANDIRILMASI TALEBİ

Açıklamada, ''bölge ülkeleri, uluslararası toplum ve özellikle Cenevre Konferansı'na öncülük eden Rusya Federasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri, Cenevre sürecinin yeniden canlandırılması için net adımlar atmaya'' çağırıldı.

Genel Sekreter Ban'ın, Suriye hükümeti ve muhalif güçleri, sorunun çözümü için güçlü bir şekilde sorumluluk, liderlik, vizyon ve esneklik göstermeye çağırdığı açıklamada, ayrıca Suriye konusunda birlikte çalışılan ortak Özel Temsilci El Ahdar el İbrahimi, Suriye'deki taraflar, bölge ülkeleri ve uluslararası aktörlerden katliamın sona erdirilmesi için derhal eylem talebinde bulunuldu.

(Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT