1. HABERLER

  2. HABER

  3. BİYOGRAFİLER

  4. Suriye Devriminin Yeni Lideri Hatip Kimdir?
Suriye Devriminin Yeni Lideri Hatip Kimdir?

Suriye Devriminin Yeni Lideri Hatip Kimdir?

Suriye devrimi artık mütefekkir, âlim, mücadeleci ve birleştirici bir lidere sahip: Muaz el Hatip

13 Kasım 2012 Salı 11:04A+A-

HAKSÖZ-HABER

Adem Özköse, Milat'taki köşesinde Suriye Ulusal Konseyi ve Ulusal Girişim Kurulu’nun tek bir çatı altında birleşmesiyle kurulan “Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Ulusal Konseyi”nin başına geçen Muaz el Hatip’i yazdı. Özköse’ye göre Suriye devrimi uğruna bedel ödemiş bir mücadeleci âlimin lider olarak seçilmesi Suriye direnişinin istikameti açısından önemli bir aşama…

Muaz el Hatip

Adem Özköse / Milat

20 aydır Baas rejimine karşı özgürlük mücadelesi veren Suriye halkı sonunda liderini seçti.  Devrimin lideri Suriye halkının büyük bir sevgi beslediği ünlü âlim, fikir ve mücadele adamı Muaz el Hatip.

Muaz el Hatip sadece Suriye’de değil; İslam dünyasında da yakından tanınan bir isim. Şam’ın ileri gelen âlimlerinden rahmetli Ebul Farac el Hatip’in oğlu olan Muaz el Hatip, çocukluğundan itibaren ilim ortamlarında büyüdü. Başta ünlü âlim Abdulkadir el Arnavuti olmak üzere birçok ilim adamından tefsir ve fıkıh usulü dersleri aldı. Muaz el Hatip ayrıca mühendislik fakültesinden de mezun oldu.  Başta Emevi Camii olmak üzere Şam’ın mescidlerinde vaazlar veren Muaz el Hatip, vaazları nedeniyle birçok kez gözaltına alındı, soruşturmalar geçirdi. En sonunda da Baas yönetimi tıpkı babası Ebul Farac gibi Muaz el Hatip’in de camilerde vaaz vermesini yasakladı.         

Suriye’deki devrim süreci başladığında da devrimcilerden yana tavır alan, gençlerle birlikte ilk defa sokaklara çıkan isimlerden biri Muaz el Hatip oldu.  Gösterilerde yaptığı konuşmalarda bir taraftan Suriye devriminin İslami yönüne vurgu yaparken diğer taraftan da “Biz sadece Sünniler için değil; bütün Suriyeliler için özgürlük istiyoruz. Sünni, Alevi, Arap ve Kürt herkes için. Özgürlük, insanın doğuştan sahip olduğu bir haktır. Özgürlük, ne devlet başkanı ne de başka birisinin elindedir. Biz Baas tarafından yıllar önce çalınan özgürlüğümüzü geri almak, hakkımızı aramak için sokaklardayız” dedi.

Muaz el Hatip gösterilerde yaptığı konuşmalar nedeniyle 4 kez gözaltına alındı. Baas’a bağlı istihbarat birimleri tarafından defalarca kez sorgulanmasına, tehdit edilmesine rağmen mücadelesinden vazgeçmedi. Kendisi gibi Şam’ın ileri gelen âlimlerinden olan kardeşleri Şeyh Mucir ve Şeyh Abdulkadir de devrimcilerden yana tavır aldılar. Yaptıkları konuşmalarda şehadet veya zafere kadar bu yoldan dönmeyeceklerini ilan ettiler.

En son Baas güçleri tarafından geçtiğimiz Nisan ayının 27’sinde gözaltına alınan Muaz el Hatip’ten günlerce haber alınamamıştı. Muaz el Hatip serbest bırakıldıktan sonra devrimci gençlerin yoğun ısrarları üzerine Şam’dan Mısır’a geçti. Kahire’ye geçtikten sonra bir taraftan siyasi alanda mücadelesini sürdürdü, diğer taraftan da Suriye içinde devam eden silahlı direnişi destekledi.

Muaz el hatip Şam’da, Halep’te, Humus’ta Baas’a karşı mücadele eden gençlerin bir kısmının kendi öğrencileri olduğunu hiçbir zaman saklamadı. Hatta özgürlük ve dinleri için başkaldıran öğrencileriyle gurur duyduğunu açıkça ilan etti. İslami anlayış olarak mutedil bir anlayışa sahip olan Muaz el Hatip, devrimcileri sürekli mücadele ederken İslami ve insani sınırların dışına çıkmamaları noktasında uyardı. Devrimci Şeyh; alçakgönüllü ahlakı, ilmi birikimi ve geniş ufku nedeniyle sadece Müslümanların değil; Suriyeli Hıristiyanların da sevgi ve muhabbetini kazandı.

Filistin konusunda son derece hassas olan Muaz el Hatip, Şam’da yaptığı konuşmalarda sık sık Müslümanların Kudüs’ü tekrar geri almak için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini vurguluyordu.

Suriye Ulusal Konseyi ve Ulusal Girişim Kurulu’nun tek bir çatı altında birleşmesiyle kurulan “Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Ulusal Konseyi”nin başına geçen Muaz el Hatip seçilir seçilmez ilk konuşmasında Suriye halkına birleşme çağrısı yaptı.

Ben de Muaz el Hatip’in Suriye halkının lideri seçilmesinin ardından bir çok Suriyeli arkadaşımı aradım. Görüştüğüm herkesin sesi çok mutlu geliyordu ve herkes istisnasız Muaz el Hatip’in Suriye halkını birleştireceğini söylüyordu.

Suriye devrimi artık mütefekkir, alim ve mücadeleci bir lidere sahip. 20 aydır Baas’a karşı mücadele eden Suriye halkı ise artık daha bir umutlu, daha bir istekli… 

 

HABERE YORUM KAT

6 Yorum