1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KAFKASYA

  4. Sürgün Çerkesleri Yok Etti
Sürgün Çerkesleri Yok Etti

Sürgün Çerkesleri Yok Etti

2 milyon Çerkesin tehcir edildiği 'Büyük Sürgün'ün 150. yılında Kafkas Vakfı'ndan Doç. Dr. Fethi Güngör, sürgün sırasında bazı Çerkes ırklarının tamamen yok olduğunu söyledi.

23 Mayıs 2014 Cuma 09:25A+A-

300 yıl süren Rus-Kafkas savaşlarının Kafkas halklarının yenilgisiyle sonuçlanması üzerine gerçekleşen sürgünün üzerinden 150 yıl geçti. Kafkas Vakfı raporlarına göre bu süreçte en az 1 milyon 500 bin Kafkasyalı yurdundan edildi. Yaklaşık olarak 500 bin Kafkasyalı sürgün yolculuğu sırasında veya vardıkları Osmanlı limanlarında hayatını yitirdi.Kafkas Vakfı'nın Kurucu Başkanı Doç. Dr. Fethi Güngör, Rusya'nın dayattığı sürgün sırasında birçok Çerkes ırkının yok olduğunu söyledi.

NÜFUS KALMADI

Güngör, tarihçi Kabuzan'ın eserlerinde yer alan tablonun yaşananalrı ortaya koyduğunu da söyledi. Tablolara göre, 1834 yılında nüfusları 573 bin olarak kaydedilen Adıgelerin nüfusu 33 yıl sonra, 1867'de 44 bine düştüğünü söyleyen Güngör, 'Soykırım boyutundaki yoğun savaşlardan sonra Adıge nüfusu bir anda on beş kat düştü' ifadelerini kullandı.

(Nuriye Çakmak / Yeni Şafak)

HABERE YORUM KAT