1. HABERLER

  2. HABER

  3. Süreç “Öcalan'ın Mektubu”yla Başlamış...
Süreç “Öcalanın Mektubu”yla Başlamış...

Süreç “Öcalan'ın Mektubu”yla Başlamış...

İmralı ile görüşmelerin Öcalan'ın Başbakan Erdoğan'a gönderdiği "Bizi bitirecekler" şeklindeki mektupla başladığı belirtiliyor.

08 Ocak 2013 Salı 14:08A+A-

Görüşmeler, dört aşamalı bir planla devam edecek.

Devlet ile İmralı arasında silahların bırakılması konusunda yürütülen görüşmelerle ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Son olarak ortaya çıkan detay görüşmelerin kimin tarafından başlattığıyla ilgili... Oslo'da kesintiye uğrayan görüşmelerin yeniden başlaması iddiaya göre, Öcalan'ın talebiyle oldu. 

Hürriyet gazetesinden Hüseyin Yayman'ın iddiasına göre yeni süreç Öcalan'ın Erdoğan'a gönderdiği bir mektupla başladı. İddiaya göre İmralı konusunda stratejine değişikliğine yol açan temel gelişme 26 Eylül 2012 tarihinde Başbakan Erdoğan'ın katıldığı Kanal 7 yayınından hemen önce yaşandı. Yayından birkaç dakika önce kabine üyesi etkili bir isim AK Parti Genel Merkezine gelerek Başbakanla kısa bir görüşme yaptı ve Öcalan'nın mektubunu iletti. “Devletin ve PKK'nın içindeki bazı gruplar sizi ve beni tasfiye etmek istiyorlar, izin verin çözüme katkı sunayım” notunu alan Başbakan, “Ada'yla görüşmeler yeniden başlayabilir” tarihi açıklamasını yaptı.

GÖRÜŞMELERİN İLERLEME YÖNTEMİ

İmralı ile yapılan görüşmelerin yöntemi konusunda basında birçok değişik iddia ve yorum yer alıyor. Ancak ağırlık kazanan yöntem ise basamaklı yöntem. Basamaklı yöntem dört aşamadan oluşuyor. 

Buna göre; her iki taraf da karşılıklı güven içinde ilerleme kaydedecek. Birinin atması gereken adım varken diğeri bekleyecek. Adım atılmadığı müddetçe ilerleme olmayacak.

DÖRT AŞAMALI PLAN

Atılacak adımlar içinde birinci olarak Öcalan'ın PKK'yı çatışmasızlık sürecine çağırması olacak. İddiaya göre Öcalan, PKK'ya bir mektup yazacak ve onu çatışmasızlık sürecine ikna edecek. 

İkinci adım olarak hükümet 4. Yargı Paketi ile terör suçlamasına ‘şiddet kriteri’ geleceği için şiddete bulaşmamış binlerce KCK’lıyı serbest bırakacak. Bu aşamada PKK, Türkiye sınırları içinde bulunan 4 bin civarında militanını Türkiye sınırları dışına çekeceğini açıklayacak. 

İlk iki adımın sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesinden sonra PKK ile silahların bırakılması için görüşmeler başlayacak. 

Son olarak da silahlar bırakılacak. 

***

 

HAKKARİ’DE ÇATIŞMADA

Bu arada böyle bir süreçte PKK’dan yeni bir saldırı gelmesi dikkat çekti.

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde dün akşam bir karakola PKK tarafından silahlı saldırı düzenlenmek istendi. Saldırı girişimine güvenlik güçleri karşılık verdi.

Çıkan çatışmada bir askerin ve 12 saldırganın hayatlarını kaybettiği öğrenildi.

 

HABERE YORUM KAT