1. HABERLER

  2. HABER

  3. Sungurlar Dizisinin Yönetmen ve Yapımcının Gözaltı Nedeni
Sungurlar Dizisinin Yönetmen ve Yapımcının Gözaltı Nedeni

Sungurlar Dizisinin Yönetmen ve Yapımcının Gözaltı Nedeni

Gözaltına alınan Asan ve Koç'un avukatı Balaban açıklama yaptı.

14 Aralık 2014 Pazar 11:06A+A-

İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu kapsamında Eskişehir'de gözaltına alınan Asan ve Koç'un avukatı Balaban açıklama yaptı.

STV'de yayınlanan "Sungurlar" dizisinin yapımcısı ve yönetmeninin Eskişehir'de gözaltına alınma nedeni belli oldu. Yurt dışından verilen talimatla, 22 Ocak 2010'da Paralel Yapı tarafından "Radikal Tahşiye Grubu'na yönelik" yapılan operasyona dizi üzerinden destek vermesi savcının dikkatini çekti. Asan ile Koç'a yönelik gözaltı kararının temelinde "psikolojik harekat desteği" olduğu öğrenildi.

Samanyolu TV'nin Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan'ın ve yönetmeni Engin Koç'un avukatı Turgay Balaban, "Müvekkilim, 2010 yılında Radikal Tahşiye Grubu'na yapılan bir eylem nedeniyle, televizyonda bu konuyla ilgili dizi çektiğinden gözaltına alınmıştır" açıklaması yaptı.

İstanbul merkezli düzenlenen "paralel yapı" operasyonu çerçevesindeki soruşturma kapsamında gözaltına alınan Samanyolu TV'nin Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan'ın ve yönetmeni Engin Koç'un avukatı Turgay Balaban, "Müvekkilim, 2010 yılında Radikal Tahşiye Grubu'na yapılan bir eylem nedeniyle, televizyonda bu konuyla ilgili dizi çektiğinden gözaltına alınmıştır" dedi.

Balaban, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Samanyolu TV'nin Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan ile yönetmeni Engin Koç'un saat 06.30 civarında gözaltına alındığını belirterek, şöyle devam etti:

"Emniyete geldik. Haklarındaki gözaltı gerekçesini inceledik. Engin Koç'un gözaltına alınma sebebi, 22 Ocak 2010'da yapılan operasyonla gözaltına alınan Radikal Tahşiye Grubu olarak bilinen şahıslarla alakalı bir operasyon yapılmış. Bu operasyonun talimatının, ülke dışından geldiği ve alınan talimatla ülke içerisindeki uzantılarından gazete ve televizyonların bu talimat doğrultusunda soruşturmayı yürüten görevlilerin, aynı doğrultuda çalışma yaptığı gerekçesiyle, Radikal Tahşiye soruşturmasında talimatı veren, talimatla hareket eden basın-yayın ve medyayla emniyet görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2014-133.596 sayılı soruşturma dosyasıyla 'silahlı terör örgütü üyesi olmak ve iftira suçu atmaktan' bir soruşturma başlatıldığı belirtilmiştir. Bunun dışında herhangi bir delil gösterilmedi."

Balaban, Eskişehir Emniyet Müdürlüğündeki polislerin talimatla işlem yaptıkları için çok bilgi sahibi olmadığını bildirdi.

Müvekkilinin bir televizyon senaristi değil yönetmeni olduğunu anlatan Balaban, "Önüne gelen senaryoyu dizi olarak çekmiştir. Türkiye tarihinde belki ilk defa çekilen bir diziden dolayı yönetmenin gözaltına alındığını hep birlikte gördük. Sanırım silahlı dizi çekmek, suç olsa gerektir. Oyuncak silahlarla dizi çekmek" ifadesini kullandı.

Tahşiye Grubu'nu ilk defa duyduklarını belirten Balaban, "Müvekkilim de bu kelimenin ne olduğundan haberdar değildir. Bana sordu. Ben de o an Google'a bakarak Tahşiye Grubu'nun ne olduğuna ilişkin bilgi sahibi oldum. 2010 yılında bu örgüte yapılan bir eylem nedeniyle, televizyonda bu konuyla ilgili dizi çektiğinden gözaltına alınmıştır. Bu bir gözaltı değildir. 17 ve 25 Aralık operasyonlarını belki unutturmak amacıyla 25 Aralık'a kadar devam edecek bir operasyondur, içi boştur. Müvekkillerimin beraat edeceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Yapımcı Asan'ın eşi Şengül Asan da evlerine gelen emniyet mensuplarının ellerinde tutuklama kararının olduğunu söyleyerek, "İnternetten ve Twitter'dan okuduğumuz isim listesinde eşimin adı da vardı. İsmini yanlışlıkla 'Salih Aslan' olarak yazmışlar. Kendisi de 'bu şansı bir harfle kaçırmam, inşallah' dedi. Söylenti çıktığı için biz hazır olarak bekliyorduk. Zilimiz çaldı, polis arkadaşlar 'hazırlanın' dedi. Öyle çıktık, bir problem olmadı" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT